Stäng fönster Borås kn, LILJEDAL 11 SJUHÄRADSBYGDENS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Sjuhäradsbygdens forna tingshus är beläget i utkanten av Borås centrum i ett villa- och flerbostadsområde från 1920-talet, kallat Villastaden. Huset ligger exponerat utmed en äldre infartsväg till staden. Planerna på att uppföra ett nytt tingshus för Borås domsaga var aktuella under en längre tid men tingshusbyggnadsskyldige hade svårigheter att finna en lämplig tomt eftersom den gamla tingshustomten på Sturegatan var för liten. För att ge det nya huset en viss monumentalitet lät arkitekten Lindgren skjuta tillbaka byggnaden från Brämhultsvägen för att skapa en mindre platsbildning framför huset (Invigning av Borås domsagas tingshus i Borås, 1965)). Idag används delar av denna gatstensbelagda plats som parkering.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-11, Invigning av Borås domsagas tingshus i Borås, måndagen den 1 februari 1965. Skrift i vilken både häradshövding, arkitekt och museiintendent skriver om huset.