Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS LILJEDAL 11 - husnr 1, SJUHÄRADSBYGDENS FORNA TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

SJUHÄRADSBYGDENS FORNA TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset består av tre rektangulära byggnadskroppar med platta tak. Byggnadskropparna ligger förskjutna i förhållande till varandra, vilket ger den ena gavelfasaden en sicksackform. Arkitekten Lindgren beskriver sina intentioner med byggnadens utformning på följande sätt: "Omgivningens bebyggelsekaraktär har också påverkat byggnadens formgivning så till vida att anläggningen har vänts inåt med domaravdelning och expedition grupperade kring en öppen gård. Det har varit en medveten strävan att genom denna planlösning, understruken av materialvalet, ge byggnaden en fast och sluten karaktär som speglar dess allvarliga ändamål. [...] Tingshusets yttre återspeglar genom fasadens olika höjder det invändiga rumssammanhanget, där tingssalen som det största rummet dominerar" (Lindgren, 1965).

Fasadmaterialet består av gråbruna prefabricerade betongelement med frilagd ballast, ett material som arkitekten kallar Naturbetong. Frontfasaden saknar fönster. Två tingssalar får ljus via fönster i fasadpartiet som uppstår vid förskjutningen av de rektangulära byggnadskropparna. Fönstren täcks av utanpåliggande metalljalusier. Under ett av tingssalsfönstren finns en garageport och i gavelfasaden intill finns en entré till kontorsdelen. Kontorsdelen markeras genom horisontella fönsterband.

Huvudentrén, som är enkel och utan särskild betoning, är förlagd mot gatan. En dubbeltrappa leder upp mot entrédörrarna som i sin tur leder in i den stora entréhallen.

Idag finns en kafeteria i entréhallen vars kafédisk delvis består av den gamla expeditionen. Väggarna i entréhallen är klädda i ljus slät träpanel, vilken delas av med mörka vertikala födjupningar och golvet är belagt med naturstensplattor. Samma väggpanel återkommer i kontorsdelen. När byggnaden användes som tingshus fanns tre tingssalar, varav den minsta idag är helt ombyggd till studio. Den största tingssalen ligger till vänster från entrén sett och är cirka 12.5 x 11.5 meter stor. Ljusa paneler täcker väggarna och utmed en vägg finns en konstnärlig utsmyckning i form av en relief i likadant material som fasadbeklädnaden, det vill säga Naturbetong. Konstverket är utformat av norrmannen Odd Tandberg och enligt museiintendent Torsten Ahlstrand är det "en gestaltning av elementens kamp, av striden mellan ljus och mörker, onda och goda makter" (Ahlstrand, 1965.). Framför konstverket stod tidigare domarbordet. Golvet gjordes om vid renoveringen 1998 och då tog man bort podiet. Salen har ljus från ett smalt fönster på den ena långväggen och ett större fönster i den motsatta.

Den tredje tingssalen nås, liksom de övriga, från entréhallen. Liksom i den största salen återfinns här den ljusa panelen och ett stort fönster. De forna kontorsutrymmena nås både genom en trappa upp från entrén på tingshusets gavel samt genom en glasad dörr från entréhallen. Lagmannens rum ligger i ett hörn av byggnaden med fönster utmed två väggar. I taket finns en diagonalt lagd panel. Skyltar till både tingssalar och kontorsrum är bevarade. Arkiv fanns i byggnadens källare.

Det före detta tingshuset för Sjuhäradsbygdens tingsrätt avviker markant från övriga tingshus i hovrättsområdet för Västra Sverige. Interiört har det drag av den mjukare funktionalism som karakteriserar tingshusen från 1900-talets mitt, men med sitt råa fasadmaterial och frånvaron av fönster i frontfasaden blir intrycket betydligt mer brutalt.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-11,Lindgren, Stig (1965) I: Invigning av Borås domsagas tingshus i Borås, måndagen den 1 februari 1965, Ahlstrand, Torsten (1965) I: Invigning av Borås domsagas tingshus i Borås, måndagen den 1 februari 1965.