Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND BOTANICUM 15 - husnr 4, VITA VILLAN

 Byggnad - Beskrivning

VITA VILLAN (inakt.), Gula Villan (akt.)
2020-12-08
Historik
Laboratoriebyggnad/Gula villan
Under 1800-talet utvecklades den botaniska vetenskapen, då ämnena zoologi och botanik skildes åt. Vid seklets mitt förändrades också pedagogiken och gick mot laborationsundervisning, något som ledde till att många nya institutionsbyggnader för botanik uppfördes i Europa. Omkring 1880 hade Agardhianum blivit för trångt och kunde varken motsvara den moderna vetenskapens krav eller härbärgera de botaniska samlingarna. Den nya institutionsbyggnaden för botanik uppfördes 1889–1891 i sydvästra hörnet av den gamla Östra promenaden. Ritningarna gjordes av arkitekten Herman Teodor Holmgren. Byggnaden var ursprungligen gulputsad, men färgades med tiden om till vitt och har därför under lång tid kallats för Vita villan.

Bottenvåningen i den nya byggnaden innehöll föreläsningssal, laboratorium, försöksrum och vaktmästarbostad. På södra kortsidan finns ett litet växthus som troligen uppfördes samtidigt med byggnaden. Övervåningen inreddes till mikroskoprum, arbetsrum och ett botaniskt museum för bland annat Agardhs stora algsamling som var unik för Europa. Rummen förlades så att de utnyttjade dagsljuset på bästa sätt. Mikroskoprummet placerades mot norr eftersom det krävde mycket ljus, men inget solljus, och laborationslokalerna, som också var ljuskrävande, förlades mot söder. År 2002 flyttade Institutionen för systematisk botanik till nya lokaler.

Av de förändringar som gjorts är det få som märkbart har påverkat byggnaden: ett utrymme för en spiraltrappa har ändrats till WC, en entré på södra sidan har gjorts om till fönster och kakelugnarna har tagits bort. Fönstren byttes på 1960-talet. En större renovering och ombyggnad skedde 1997–1998, då flera äldre byggnadsdetaljer lyftes fram i framför allt entrén och trapphuset samt bottenvåningens korridorer. Väggar, tak och fast inredning i dessa utrymmen återfick sin ursprungliga, dova färgsättning. Flera av de sekundära mellanväggar som fanns vi den här tiden revs och stora delar av byggnaden återfick sin ursprungliga planlösning. Samtidigt installerades hiss och trappa i södra flygeln för att tillgodose krav på utrymning och tillgänglighet. Ingången placerades i det lilla växthuset som renoverades med ny stomme och återanvända glasrutor. Installationer för ventilation gjordes så att det skulle påverka byggnaden så lite som möjligt. Fasaderna fick samtidigt tillbaka sin ursprungliga gula färg.