Fiskeläge med bodar i blånat trä och framför finns störar för nät. Foto: (CC BY)

Bebyggelseregistret

I Bebyggelseregistret finns information om det byggda kulturarvet. Informationen kommer från regionala museer, Svenska Kyrkan, länsstyrelser, kommuner, universitet och högskolor i samverkan med Riksantikvarieämbetet.

Nu har Bebyggelseregistret öppnat igen för alla som vill söka information om det byggda kulturarvet. Men med nytt utseende och delvis nytt innehåll och alla funktioner är ännu inte på plats. Det nya registret kommer att fortsätta att utvecklas och fler funktioner tillkommer efterhand.

Tillvarata kulturvärden

Med digital information om det byggda kulturarvet kan aktörer inom samhällsbyggnadsprocessen få den överblick de behöver över vilka kulturvärden som finns för att göra de avvägningar som krävs. På så sätt kan vi gemensamt främja att bebyggelsens kulturvärden tas tillvara och inte riskerar att gå förlorade.

Bebyggelseinformationen finns, precis som tidigare, även tillgänglig via Riksantikvarieämbetets Öppna data-portal. Informationen i datauttag och WFS är dock strukturerad annorlunda än tidigare, vilket innebär att egna tjänster som byggts på data ur det tidigare Bebyggelseregistret kan behöva anpassas.

Om du har frågor

Nedan hittar du direktlänkar till bebyggelseinformation. Har du frågor eller synpunkter är du välkommen att kontakta oss via e-post:  bebyggelseregistret@raa.se.

Till Bebyggelseregistret

Om du har egna favoriter eller kommer från andra sidor eller artiklar med länkar till Bebyggelseregistret, såsom till exempel från Wikipedia, K-samsök etc., kan det innebära att du kommer till det gamla registret under en övergångsperiod. Informationen där är densamma som i det nya registret, men det ser annorlunda ut.

Öppna data

Data ur Bebyggelseregistret finns även för nedladdning och direktåtkomst via Riksantikvarieämbetets Öppna data-portal  form av direktåtkomst/wfs och för nedladdning (geopackage):

    Frågor och svar

    Här finns samlade frågor och svar om det byggda kulturarvet och informationen i Bebyggelseregistret.

    För registrerare

    Endast behöriga myndigheter och organisationer kan registrera och uppdatera registret. Här finns information om utbildningar och hur ansökan att få behörighet går till.

    Om Bebyggelseinformationsprojektet

    Utvecklingen av ett nytt tillgängligt, användbart och tillförlitligt bebyggelseregister har pågått sedan 2020. Här kan du läsa mer om syfte och bakgrund till projektet.