Stäng fönster Norrtälje kn, MARUM 2:11 BJÖRKÖ-ARHOLMA KYRKA

Beskrivning
Bårhuset uppfördes intill kyrkan 1954-55 efter ritningar upprättade av arkitekten Bernhard Schill. Byggnaden är uppförd av vätögranit och täcks av ett relativt plant tak belagt med torv. Takfotbräder liksom vindskivor är utförda i trä. Entrén har formen av en dubbelport med fiskbensmönster. Framför porten är marken belagd med granitplattor.

Klockstapeln på kyrktomten uppfördes år 1910 av byggmästaren Karl Ekström från Kulla. Som förebild till bygget, stod en stapel vid Johanneslunds missionsinstitut i Sickla. Stapeln som är uppförd som en klockbockstyp, står på en sockel av huggen kvadersten. Den spetsiga huven täcks av falsad kopparplåt.

På kyrktomten finns en enklare ekonomibyggnad, uppförd någon gång under 1900-talets mitt. Byggnaden inrymmer vedbod, TC liksom förrådsutrymmen. Byggnaden står på en grund av gjutna plintar, är täckt av ett sadeltak med tvåkupigt lertegel och har fasader av locklistpanel.

På grund av de geologiska förutsättningarna kunde inte kyrkogården förläggas i anslutning till kyrkan. Kyrkogården anlades istället i Norrsand i Marum, en kilometer från kyrkan. Kyrkogården invigdes år 1910 och utvidgades 1966. Kyrkogården är lantligt belägen och omges av skog samt betesmark. Kyrkogården omramas av en granhäck och entrén markeras av en dubbelgrind av järn, flankerad av två stenståndare. Från entrén och fram till gravvårdarna leder en grusgång med björkallé. Kyrkogården är annars beväxt med enstaka tallar. I kyrkogårdens mitt står en klockstapel som uppfördes i samband med kyrkogårdens utvidgning 1966. I direkt anslutning till klockstapeln ligger minneslunden.

Kyrkogården domineras framförallt av stående gravvårdar av sten. För att vara en landsortskyrkogård finns ovanligt många grusgravar med stenram. På en stor del av stenarna kan man ännu läsa yrkestitlar som haft direkt samband med bygdens karaktär; ”styrmannen”, ”skepparen”, ”mästerlotsen”, ”sjökapten”, ”kronolotsen”, ”fyrmästaren”, ”fyrvaktaren”.
År 1922 anlades en begravningsplats för omkomna och främmande sjömän och samtidigt uppfördes en minnessten. 1933 uppfördes även en minnessten för de församlingsbor ”som fått sin grav i havet”. Minnesstenen är utförd efter arkitekt Gustav Bobergs ritningar.

Rumshamns kyrkogård tillkom i samband med en koleraepidemi i trakten. Till kyrkogården, som ligger mitt i skogen, leder en stig. Själva kyrkogården, som även den är bevuxen med skogsvegetation, till viss del upptrampad mellan gravvvårdarna, avgränsas av en dragkätting från 1978. Tidigare var begravningsplatsen omramad av ett staket. På kyrkogården finns ett fåtal gravar, cirka 14 stycken. Det är de äldre gravvårdarna med enkla vita träkors, som dominerar och ger begravningsplatsen dess karaktär. Av dessa bör den äldsta gravvården från 1899 nämnas. Den minner om lotsen Erik Olof Österbergs sex barn som omkom i difteri. Korset dekoreras av en liten fågel i trä. År 1934 uppfördes en minnessten och 1979 tillkom en liten klocka invid kyrkogården.