Stäng fönster Lidingö kn, BERGBACKEN 1 M.FL. MÖLNA RADHUSBY

Beskrivning
Mölna radhusby som är placerad på en kuperad högplatå med storslagen och väl tillvaratagen utsikt mot Stockholm är ritad av arkitekt Nils Tesch. Området är planerat i samarbete med arkitekt Ove Hidemark, stadsplanearkitekt Bengt Asplund samt landskapsarkitekterna Sven Hermelin och Inger Wedborn. I den senare utbyggnadsetappen även med trädgårds- och landskapsarkitekten Walter Bauer. Området består av fyrtio stycken radhuslägenheter, fördelade på sju längor, tolv stycken parhus samt sex stycken friliggande villor. På dessa är sju stycken olika lägenhetstyper fördelade. Denna variation av lägenheterna var nödvändig då platsens beskaffenhet med den kuperade terrängen var något man ville använda sig av och ta till vara. Genom husens medvetna placering i den kuperade terrängen ges oftast markkontakt i båda våningsplanen. Området planerades redan 1954 men det byggdes ut först senare och det i två etapper. Den första och mest omfattande var mellan 1960-62. Då uppförde man alla byggnader förutom de fyra friliggande villorna samt parhuset i områdets sydvästra del, dessa tillkom 1970-73.

Lika viktigt och en förutsättning för området som husen utformning och placering är de välplanerade för- och trädgårdarna samt de allmänningar med stora träd som medvetet sparades under byggnadsetapperna och som binder ihop området. Förgårdarnas rönnar finns tex utplacerade på ritningarna från byggnadstiden. Hela området upplevs tack vare sin varierade och genomtänkta växtlighet som lummigt och intimt, vilket står i fin kontrast mot det strama formspråket byggnaderna uppvisar. För- och trädgårdarna är av varierande storlek och utformning beroende på byggnadernas placeringar i terrängen samt mot gatan. Det är både häckar och betongmurar som verkar som terrasseringar från gatan. Stenbacken 16-20 har endast en smal rabatt på entrésidan.

Den gemensamma garagebyggnaden bakom Mölnadälden tillkom för att begränsa biltrafiken i området. Garaget skulle tjäna ca hälften av lägenheterna med garageplats. Garagelängan är ganska anonym och ligger med baksidan ut mot Södra Kungsvägen men håller lika hög klass när det gäller materialval som området i övrigt.

Exteriör beskrivning av byggnaderna i utbyggnadsetapp ett:
Flacka sadeltak täckta med ursprungligt enkupigt lertegel.
Taknockarna är antingen täckta av tegel eller kopparplåt.
Murade skorstenar avtäckta med kopparplåt.
Minimala tak- och gavelsprång.
Fasaderna är slamputsade i en beige kulör med tydlig ballast.
Samtliga plåtarbeten är utförda i koppar.
Nästan kvadratiska ursprungliga vitmålade fönster i liv med fasaderna, både med och utan spröjs.
Övervåningarnas fönster är placerade direkt under den minimala takfoten.
Ursprungliga fernissade ekdörrar med smårutiga fyllningar samt låga rektangulära överljus.
Ursprungliga entrébelysningar med vita klot skyddade av öppna halvt omslutande skärmar.
Ursprungliga vitmålade garageportar med rektangulära liggande överljus.
Samtliga hus förutom Stenbacken 16-20 ligger i souterräng.

Detaljer som skiljer längorna åt:
Bergbacken, Mölnaåsen och Mölnadälden har långa gemensamma pergolas längs entréfasaderna. Några med påbyggda balkonger.
Bergbacken 1-4 har något upphöjda uteplatser med krysstaket på entrésidan.
Mölnaberget 2-6 samt Mölnahällen 2-5 har på entrésidan halvt indragna balkonger med raka smäckra smidesräcken.
Mölnadälden har terrasser med smidesräcken på baksidan över garagen.
Ursprungliga garageportar med överljus finns kvar. En del har blivit utbytta, andra igensatta.

Exteriör beskrivning av byggnaderna i utbyggnadsetapp två:
Taknockarna täckta av tegel.
Plåtinklädda skorstenar.
Fasader av kalksandsten.
Plåtarbeten utförda i koppar.
Ursprungliga vitmålade tvåluftsfönster samt små rektangulära enlufts vid entréerna.
Ursprungliga entrébelysningar med vita klot skuddade av öppna halvt omslutande skärmar.
Entréer med ursprungliga teakdörrar med en stående rektangulär ruta, skärmtak avtäckt med kopparplåt samt granittrappor.
Sammanbyggda med garage som har pulpettak samt takband av koppar.
Samtliga hus ligger i souterräng.