Stäng fönster Borås kn, TÄRBY 23:1 TÄRBY MISSIONSHUS

Beskrivning
Varnums och Tärby Missionsförening bildades 1894. Till att börja med hölls sammankomsterna i hemmen. 1897 hyrdes en lokal i Segertorp för sammankomster och söndagsskola. 1900 beslöt man att uppföra ett eget missionshus och köpte in manbyggnaden och ladugården vid Gärde soldattorp. Det är oklart om soldattorpet byggdes till för att tjäna som missionshus eller om ett helt nytt hus uppfördes. 1901 invigdes missionshuset. Tomten arrenderades på 49 år för en årlig avgift av en krona.
1909 -10 byggdes huset till med ett rum och kök. Tanken var att få en hyresgäst som kunde svara för uppvärmning och städning av huset.
1936 beslutade församlingen om reparation och ombyggnad av huset. Möjligen flyttades entrén då. Troligen fick estraden sin nuvarande utformning vid detta tillfälle. 1945 brädfordrades tillbyggnaden, och entrén försågs med ett skärmtak. 1948 målades byggnaden invändigt, och genom en donation från Borås missionsförsamling fick man överta bänkarna från den gamla Immanuelskyrkan i Borås. 1981 fick byggnaden ett nytt yttertak av plåt.
Verksamheten i byggnaden lades ner på 1980-talet och byggnaden förföll. I början av 1990-talet återbildades Tärby Missionsförening, som beslutade att donera byggnaden till De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening. Denna planerar nu att flytta huset till Borås Museum, Ramnaparken i Borås.