Stäng fönster Solna kn, NORDAN 18 M.FL. "BLÅKULLA" OCH HAGALUND CENTRUM

Beskrivning
På hagalundsberget i stadsdelen Hagalund i Solna uppfördes i början på 1970-talet ett bostadsområde som i dagligt tal har fått benämningen Blåkulla. Det domineras av åtta skivhus i fjorton våningar med fasader klädda i ljusblå plåtkassetter och sockelvåningar i orange klinker. Bostadshusen är parallellt placerade i två rader om fyra hus på varsin sida om lokalgatan Haglundsgatan. De har placerats i nordsydlig riktning, svagt vända mot väster, fritt i terrängen. Området begränsas av sluttningarna mot Frösundaleden och Hagalundsparken.

Mellan husen finns trafikfria gårdar med blandad vegetation, uteplatser och lekplatser. De är placerade över gatunivån och underbyggda med garage. Mot gårdarna, med entréfasaderna längs gatan ligger låga tvåvåningsbyggnader i souterräng som rymmer skolor, förskolor, vårdcentral och annan verksamhet. En större skola finns också i området. En centrumanläggning med mataffär, restaurang, kafé mm är centralt placerad i området. I anslutning till centrumet finns en allmän park. Över gatan går gångbroar som förbinder den norra och södra sidan av området. Till området går en busslinje.