Stäng fönster Kumla kn, KUMLA KYRKA 1 KUMLA KYRKA

Beskrivning
Kumla kyrka är belägen på en ås och omges av kyrkogård i samtliga väderstreck. Strax väster om kyrkan löper en äldre landsväg mellan Kumla och Hallsberg. Den stora kyrkogården är utvidgad i flera etapper vid olika tidpunkter. Väster om landsvägen skedde en utvidgning på 1920-talet. Från landsvägen leder en ramp upp till kyrkan och kyrkogården.

De äldre delarna av kyrkogården kantas av en murad stödmur av huggen kalksten och smidesräcke. Innanför räcket löper en äldre trädkrans som i söder och norr bildar en allé upp mot kyrkans entréer. Västra entrén har grindstolpar av huggen granit, grindarna är borttagna. Södra entrén är placerad i axel med södra kyrkporten och har grindstolpar lika västra entrén. Gångsystemet är omfattande och gångarna är belagda med i huvudsak asfalt men även kalkstensplattor samt gatsten förekommer som beläggning. Övriga ytor är gräsbevuxna. Längs de flesta gångar på de äldre delarna av kyrkogården löper alléer av träd. På östra delen av kyrkogården finns en hamlad allé och gravkvarteren omgärdas av planterade häckar.

Kyrkogården är kraftigt utvidgad åt öster. Närmast kyrkan bildar åsryggen en markant sluttning ner mot de lägre liggande östra delarna av kyrkogården. Strax öster om kyrkan byggs under 2008 en ny kransgård. Här finns också ett område med urngravar och en minneslund. I åssluttningen, strax öster om kyrkans östra gavel, finns ett bisättningsrum uppfört i huggen kalksten med ett flackt och delvis valvformat tak klätt med kopparplåt, uppfört 1971.

Det finns ett stort antal äldre och stora gravvårdar söder om kyrkan som kantas med staket av järn, sten eller kantkedjor. Norr om kyrkan finns äldre gravvårdar uppblandade med nya.

I stödmuren mot den norra delen av den äldre kyrkogården finns ett kolumbarium. På västra kyrkogården finns en mindre byggnad som i dag fungerar som ekonomibyggnad.

Bonnier och Ullén, Kumla kyrkor. Sveriges kyrkor, vol 166, Stockholm 1976.
Esbjörnsson 2000.