Stäng fönster Ludvika kn, SÄFSEN 5:1 SÄFSNÄS KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka, ett bårhus samt en klockstapel.

Bygdens första kyrkogård anlades 1736 i anslutning till gamla kapellet, på området som ligger söder om nuvarande kyrkobyggnad. Två år efter invigningen av nya kapellet, 1764, utvidgades kyrkogården mot väster. Åren 1787 och 1806 fortsatte utvidgningen mot öster medan hela norra sidan togs i anspråk 1840.

De många utvidgningsetapperna avslöjar den kraftiga befolkningsförändringen i bygden under denna period. Ytterligare utvidgningar genomfördes 1927, 1947 då den tillökades mot öster samtidigt som en personal- och ekonomibyggnad uppfördes och 1955. På 1970-talet utökades kyrkogården genom att ett stort avlångt område i öster togs i anspråk. Samtidigt uppfördes ytterligare en ekonomibyggnad strax söder om klockstapeln.

Kyrkogårdens kvarter är anlagda i terrasseringar som anpassas till terrängen. Kvarteren i den västra och södra delen indelas av grusalléer, övriga utgörs av gräsplaner som delvis indelas av låga häckar. Kvarteren närmast kyrkan har trädplanteringar med utspridda lövträd.

Bårhuset som ligger söder om kyrkan, i höjd med klockstapeln, tillkom 1853.