Stäng fönster Sotenäs kn, SMÖGENÖN 1:1 M.FL. - BREDABERG

Avgränsning: Fiskhamnsgatan i söder, Storgatan i väster liksom Bredabergsvägens bebyggelse i norr.
Under sillperioden omkring 1880-1900 ökade befolkningen och därmed behovet av bostäder. Området Bredaberg, närmast sjöbodsbebyggelsen i sydost, uppfördes under denna period.
Byggnaderna är inte lika tätt placerade som i de äldre delarna av Smögen och husen är ordnade i räta rader i öst-västlig riktning för att möjliggöra havsutsikt för alla. Vanligt är mindre dubbelhus med låg sockel av huggen granit omgivna av berg i dagen och växtlighet på tunt jordlager. Tomterna var ursprungligen inte avgränsade, som mest ett staket exempelvis kring en sittplats.
På senare tid har tillgängligheten till utrymmet mellan husen begränsats av flertalet staket och stora altaner. Områdets smala gator var tidigare grusade, idag är de i vissa fall stensatta eller asfalterade och tillkom efter vatten- och avloppsarbeten på 1940-talet.
Nedanför bostadsbebyggelsen, mot vattnet, ligger sjöbodar med tillhörande bryggor och en mindre hamn. Sjöbodsbebyggelsen upplevs som organiskt framväxt och skiljer sig från de mer ordnat placerade bodarna vid Lännudden. Bodarna är i två våningar med vanligtvis rödmålade fasader och tegeltak.
Karakteristiskt är byggnadernas orientering i räta rader och i öst-västlig riktning. Viktigt är också det ursprungliga mellanrummet mellan husen där berget kommer i dagen och det står var och en fritt att passera. Hustypen, en mindre form av dubbelhus med låg granitgrund/sockel, bidrar även den till miljöns enhetlighet.
Representativt för sjöbodsbebyggelsen är den mer organiska placeringen, med möjlighet att röra sig mellan bodarna, samt den tydliga kopplingen till fisket. Bodarna har rödmålade fasader, tegeltak.