Stäng fönster Knivsta kn, VASSUNDA 2:1 VASSUNDA KYRKA

Beskrivning
Vassunda kyrka är en salkyrka med torn i väster och ett tresidigt avslutat kor i öster. Den nuvarande vita färgsättningen härstammar från 1912 då fasader och tak reparerades. På senare år har fasaderna försetts med en grov stänkputs som tyvärr delvis suddat ut de tidigare skillnaderna mellan slätputsade och spritputsade ytor.
Kyrkogården består av en gammal och en ny del. Den gamla delen omges av en kallmurad gråstensmur med trädkrans av lövträd. I söder finns en medeltida, vitputsad stiglucka av tegel på en gråstensgrund. Den har en välv ingång och en spetsbågig tegelomfattning i söder. Dess branta sadeltak är spåntäckt. I väster finns en ingång med smidesgrindar som togs upp 1806. Genom en sentida öppning i norra kyrkogårdsmuren kommen man till nya delen som avgränsas med låga häckar.

Gravkvarteren är till största delen grästäckta. Kyrkogårdsgångarna är grusade förutom gången från stigluckan till södra kyrkoporten som är asfalterad. Ett antal grusgravar med stenramar finns spridda främst på södra sidan. Nära sakristian finns ett flertal ålderdomliga gravvårdar bevarade. På sakristians västra sida finns ett gammalt järnstaket som troligen omgärdat en grav, men någon gravvård finns ej kvar på platsen.

Nära kyrkogårdens sydöstra hörn står en timrad bod med faluröd panel och tegeltäckt sadeltak. Enligt Josephsons beskrivning i Sveriges kyrkor flyttades boden till platsen år 1807, men den måste ha byggts om efter det. I boden har på senare år inrymts en toalett för kyrkogårdsbesökare.