Stäng fönster Dorotea kn, RISBÄCK 2:17 RISBÄCKS KYRKA

Beskrivning
Begravningsplatsen utsynades redan 1850, men torde inte ha tagits i bruk förrän 1859, när kyrkan stod klar. Sannolikt var det första begravningsområdet friliggande, ett stycke väster om tornet. En större utvidgning av begravningsplatsen skedde 1932, efter förslag av länsträdgårdsmästare J. L. Jonsson från 1924 (kompletterad av komminister Th. Möllerberg 1931). Området kom därefter att omfatta hela ytan kring kyrkan. Bogårds-muren av sten uppfördes samtidigt. I norr finns en minneslund som anlades under 1980-talet. Den inhägnas av ett vitmålat trästaket.

Infarten i öster är grusad och leder fram till en oval grusplan runt gravkapellet, strax väster om kyrkan. Terrängen sluttar kraftigt i väster, mot sjön. Mindre entréer finns även i norr och väster med plattlagda gångar av skiffer, med sten som enligt uppgift hämtats från Båtas stenbrott och lagts på 1960-talet. Huvudentrén i öster har låga grindstolpar av kallmurad natursten. Sidoentréerna i norr och väster har huggna grindstolpar av gnejs (grindarna är borttagna). En öppning i staketet finns i öster, in mot minneslunden. Vegetationen består av spritt planterade björkar. På minneslunden i norr finns björkar och tallar. Gravraderna är orienterade i nord-sydlig riktning, samt längs efter bogårdsmuren. I väster finns rader både med och utan rygghäckar (rosor Rosa Rugosa), men söder om kyrkan finns inga häckar mellan raderna. Resta gravstenar dominerar, men enstaka liggande stenar, två omålade träkors och ett smidesjärnstaket finns också. Alla gravar är gräsbevuxna.

Gravkapellet i trä uppfördes troligen i slutet av 1940-talet efter ritningar av okänd bygg-mästare/arkitekt. Det är beläget 30 meter väster om kyrkan och är orienterat i öst-västlig riktning. Kapellet står på en naturstensgrund och täcks av vitmålad locklistpanel. Två-luftsfönster med åtta rutor finns på norra respektive södra sidorna. Ytterdörren är en grönmålad dubbelport med snedställd fasspontpanel. Byggnaden har ett valmat tak med brädspån och är krönt av ett vitt träkors. Dessutom finns en vitmålad förrådsbyggnad av trä med plåttak ett 70-tal meter nordost om kyrkan (utanför begravningsplatsen), vilken uppfördes 1993. Bortsett från ommålning är gravkapellet orört sedan byggnadstiden. Särskilt kulturhistoriskt värdefull del på begravningsplatsen är området kring grav-kapellet, som utgör dess äldsta del.