Stäng fönster Nordmaling kn, RUNDVIK 47:4 RUNDVIKS KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten utgörs av naturtomt med skogsmark vid infarten till kyrkan samt i kyrko-tomtens södra del, och berg i dagen vid den branta sluttningen mot öster. I övrigt har kyrkotomten gräsmatta, med tallar, björkar och någon rönn. En grusväg leder fram till kyrkan och vidgas till en grusplan framför församlingsdelen. Kyrkotomten avgränsas från gatan med en kort bogårdsmur, uppförd av natursten i kallmur och med bruks-murade grindstolpar avslutade uppåt med granitskivor. Mitt för kyrkoentrén finns buskar av brudspirea planterade på andra sidan grusgången.
Söder om kyrkan finns ett rektangulärt bisättningshus, uppfört 1961 efter ritningar av Åke Lundberg vid VAB, Umeå. Det används numera som redskapsbod. Fasaderna är klädda med stående smala skivor av s.k. sandboard – en masonitevariant som rundviks-fabriken också tillverkade. Taklösningen är lite ovanlig; närmast platt tak av trapets-korrugerad plåt med valmning av skivplåt. Taket fick nuvarande utformning och material sedan det byggts om p.g.a. fuktproblem.
I sydöstra hörnet av kyrkotomten står en klockbock, byggd 1954, efter ritningar av arkitekt Erik Fant. Den har en traditionell utformning med en lökformad brädspånklädd huv som bärs upp av höga snedsträvor. Under klockan finns en avsats att stå på. Hela klockbocken är tjärad. Klockbocken ansluter med sina nationalromantiska drag till en traditionellt kyrklig stil och förstärker intrycket av en 1910-20-talsmiljö, trots att den är yngre.