Stäng fönster Ulricehamn kn, TRANEGÄRDET 1:5 TRANEGÄRDETS MISSIONSHUS

Beskrivning
I Tranegärdet, som i dag är nästan helt folktomt, bodde på 1880-talet omkring 350 personer. När väckelsen nådde dessa trakter, blev Tranegärdet ett centrum för väckelsen, och 1887 bildades den första missionsföreningen, som fick namnet Blidsberg-Humla och Kölaby Östra Missionsförening. 1889 bildades Humla Friförsamling, vars namn senare ändrades till Tranegärdets Friförsamling. Möten hölls till att börja med i stugorna, men dessa var små, och när tillströmningen av folk var stor, blev det både trångt och varmt. I mars 1895 beslöt man därför att bygga ett missionshus. Tre dagar efter beslutet skänkte församlingens föreståndare och ordförande, Petter Johansson, en tomt till missionshuset. Huset uppfördes med hjälp av skänkt virke och frivilliga dagsverken, och i oktober 1895 hölls första mötet i det nya missionshuset. Mindre förändringar har skett under årens lopp, men huset har i stor utsträckning kvar sitt ursprungliga utseende. För att bevara byggnaden har en intresseförening numera tagit över ägandet av huset.