Stäng fönster Ängelholm kn, HÖJA 46:2 HÖJA KYRKA

Beskrivning
Den förmodligen romanska föregångaren till dagens kyrka låg strax söder om den nuvarande. I räkenskapsboken från 1662 berättas, att dess kyrkogård omgärdades av en mur, avtäckt med taktegel. På södra sidan fanns en port i muren, och mot norr en kyrkolada. På enskifteskartan från 1822 ligger kyrkoanläggningen i västra delen av byn. Kyrkogården är lätt oregelbunden, omgärdad av en mur med två entréer. Från den norra entrén går en stig, vid vars slut skolan uppförs vid 1800-talets mitt.

Kyrkogården utvidgas 1868 åt norr, öster och väster till runt dubbla storleken genom avsöndring av mark, och får därmed sin nuvarande form. När nya kyrkan uppförs 1882 läggs den mitt på kyrkogården. Ett stort antal träd planteras, grindar nytillverkas och gravplatserna regleras i kvarter avgränsade av grusgångar. Under 1960-talet förändras närmiljön kring kyrkogården avsevärt. Den nya landsvägen mot Ängelholm anläggs söder om Höja, och från denna dras en infartsväg till byn. Muren till kyrkogården ses över 1966, och en ny öppning tas upp mot en besöksparkering väster om kyrkogården. Marken norr om kyrkoanläggningen görs om till parkering och byallmänning.

1973 väljer man att beså en del av kyrkogården med gräs. Samma år invigs en urngravplats söder om kyrkan, ritad av kyrkogårdsföreståndaren Nore Prütz. År 2005 färdigställs kyrkans askgravlund efter handlingar av landskapsarkitekten Helén Nordin.

Beskrivning
Kyrkogården omges av en gråstensmur avtäckt med taktegel, förutom ett mindre parti i nordöstra hörnet där muren ersatts av en låg häck. En gråstensmur går även mellan den äldsta delen av kyrkogården och utvidgningen i öster. Runt anläggningen löper en delvis förnyad och något utglesad trädkrans av lind, skogslönn och hästkastanj tätt intill muren. Vissa av lindarna är hamlade. Till kyrkogården finns tre entréer, utförda med grindpartier av svartmålat gjutjärn. Huvudingången i söder mot byn, sannolikt från 1880-talet, är mest bearbetad; den består av en dubbelgrind och två sidogrindar, prydda med gotiska masverksformer, innanför gjutjärnsstolpar krönta av liljekors. De andra grindarna är yngre gallergrindar med grindstolpar av sten. Från entreérna löper grusgångar upp mot kyrkan. Gången från tornet till parkeringen är plattsatt.

Många av gravplatserna är grusade, innefattade med buxbom eller stenkanter.
I väst och nordost finns områden, där gravarna står uppställda i gräs, antingen fritt eller mot stenmurar och rygghäckar. Insprängt bland gravplatserna står några träd, och flera gravplatser har egen växtlighet i form av blommor och vintergröna buskar. Bland träden märks två ekar, som båda fungerar som vårdträd. Gravminnena är till stor del från tiden kring förra sekelskiftet, mestadels huggna i mörk granit och diabas. Ett fåtal gravminnen kommer från tiden innan den nya kyrkan byggdes. Bland titlarna dominerar lantbrukare stort vid sidan om olika hantverksyrken. Bakom namnen finns många av Höjas trotjänare, bland vilka kan nämnas barnmorskan Ester Wennström (1881-1975). Hon ska under mer än 40 år i trakten ha förlöst över 800 barn, och mottog ett pris för sina insatser att hejda Spanska sjukan. En annan av byns eldsjälar var kantorn Asta Lundgren (1915-2015), som erhållit Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj och Ängelholms kommuns kulturpris. För byborna förknippas Asta nog främst med ”Höjas Födelsedagspsalm”. På södra delen av kyrkogården finns urngravar och askgravlund. På urngravplatsen står gravvårdarna bland olika träd, bl.a. äpple och björk, mot rygghäckar av buxbom. Askgravlunden har formen av en superellips, som är täckt av murgröna och omgiven av en stenkant. Intill ellipsen står en sten med namnen på dem som vilar i lunden.

Se även beskrivning av Höja kyrkomiljö under Miljöer.

470 nya kyrkor, bidrag till Sveriges arkitekturhistoria 1850-1890, Jakob Lindblad, RAÄ, 2009