Stäng fönster Örkelljunga kn, ÖRKELLJUNGA 2:2 ÖRKELLJUNGA KYRKA

Gamla kyrkogården historia
Kyrkan och den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan är sannolikt samtida. Litet är känt om dess utformning före 1800-talet, men troligtvis följde den det allmänna, medeltida mönstret; en inhägnad, betad äng, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna var gräskullar utmärkta med träkors, eller liggande stenhällar för de mer bemedlade. Under 1800-talet utvidgades kyrkogården flera gånger. Vid laga skiftet 1830 utökades åt väster. Ytterligare utvidgning skedde 1862 och avslutades 1893 då ytterligare utbyggnad inte var möjlig. Kyrkogårdsmur har funnits länge, den är skriftligt belagd sen 1600-talet. Den äldre muren hade en så kallad stiglucka, en överbyggd port. 1863 sattes gjutjärnsgrindar upp som numera är borttagna. Dagens kyrkomur är från 1937.

Nya kyrkogården historia
Nya kyrkogården anlades 1912 på prästgårdens tidigare marker. Den har utökats på 1960-talet och 1980. Vid inventeringen i augusti 2016 pågick arbete för att anlägga en askgravlund utformad av landskapsarkitekt Christer Göransson på företaget Mellanrum AB.

Gamla kyrkogården beskrivning
Kyrkogården ligger på en höjd med sluttningar. Sluttningen mot nordväst är utvidgningar från 1800-talet. Sluttningen mot nordöst är helt bevuxen med träd och buskar som skydd mot affärer och bostäder. Kyrkogården omgärdas mot vägen av en fogad gråstensmur avtäckt med kalksten. En rad lönnträd avgränsar delvis vid vägen. En hagtornshäck avslutar kyrkogården mot trädsluttningen. Enstaka vintergröna träd finns på kyrkogården. Från Hässleholmsvägen leder en asfalterad gång till kyrkans huvudingång. Övriga gångar är belagda med singel. Hela kyrkogården är grässådd med gravar placerade i gräs utan inramning förutom några enstaka gravar omgärdade med smide. De flesta titlar är lantbrukare men här finns även yrken som stationsskrivaren, fabrikör, gästgivaren. En utmärkande grav genom sin storlek är över Hjelm-Lundberg som startade en konfektionsfabrik i Örkelljunga som gav arbete åt många. Nya gravar anläggs inte på gamla kyrkogården, men befintliga familjegravar kan användas.

Nya kyrkogården beskrivning
Nya kyrkogården är separerad från kyrkan och ligger väster om prästgården och församlingshemmet. Kyrkogården är mot öster och norr omgärdad av en trädkrans och stenmur delvis kallmurad, delvis med bruk. I öster finns en dekorativ gjutjärnsgrind. Genom hela området går från östingången en central mittgång med singel kantad av en allé med lövträd. Kyrkogården är grässådd med gravar placerade i gräs utan inramning eller rygghäckar. Stenarna är mestadels låga horisontella eller liggande stenar.
Minneslunden ligger lägre och omges av ovala ringar med urnplatser placerade i grässlänten. Den nygjorda cirkelrunda askgravlunden i väster är en upphöjd gräsmatta med stenkant med plats för namnbrickor. Ekar är planterade kring platsen

Gamla kyrkogården
Ett litet redskapsskjul med brun liggande panel och tegeltak finns på kyrkogården.
Nya kyrkogården
Bårhus, numera förråd, med putsad fasad och sadeltak med tegel finns vid huvudentréen till kyrkogården. Förmodligen från 1912.
Ett bårhus från 1962 är ritat av arkitekt Ingvar Eknor. Slammad vitmålad tegelfasad och platt tak med en kupol är klätt med koppar.

Se även beskrivning av Örkelljunga kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015