Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ludvika kn, GRÄNGESBERGS GRUVALLMÄNNING 1:60 MASKINHUSET PÅ EXPORTFÄLTET I GRÄNGESBERG

Beskrivning
Centralanläggningen berättar om Grängesbergsbolagets ekonomiska och industriella kapacitet, en hög teknologisk nivå och tekniskt kunnande i en tid som fortfarande präglades av industriteknik på mekaniska grunder. Byggnadsverksamheten för gruvan präglades av att man planerade för en framtida utökad brytningsnivå till 1000 meter att jämföra med den befintliga på 200 meter. Krav på lastkapacitet och uppfordringshastighet påverkade maskinernas prestanda och storlek och gav i sin tur mått för byggnadshöjder och byggnadsvolymer såväl under som ovan jord. Byggnaderna ovan jord utgjorde skal för sinsemellan högt specialiserade funktioner som uppfordring av malmen, krossning, sovring, anrikning mm. Här fanns det aktuella maskinhuset tillsammans med verkstäder, personalbyggnader, gruvkontor. Formspråket var tidstypiskt funktionalistiskt och minimalistiskt. Den korta tidsperiod när byggnaderna uppfördes gav dem enhetlighet. Omfattningen av verksamheten gjorde anläggningen storslagen. Beställningarna av maskiner och tekniska lösningar i Grängesbergsgruvorna blev också viktig för svenska tekniska företags förmåga att hävda sig på en internationell marknad, exempelvis ASEA som byggde ett av de stora bergsspelen i Maskinhuset.