Stäng fönster Karlshamn kn, LUND 1 CARL GUSTAFS KYRKA

Beskrivning
Carl Gustafs kyrka ligger på en svag markerad höjd i centrala delen av Karlshamn. Kyrkan och den gamla kyrkogården omges av kvartersbebyggelse med butiker, kontor och bostäder, tillkomna under olika perioder. I söder gränsar kyrkogården till Stortorget. Kyrkans klocktorn samt församlingshem och pastorsexpedition ligger i ett kvarter norr om kyrkan. Karlshamns församling bröts ur Asarum 1664.
Den gamla kyrkogården runt Carl Gustafs kyrka inramas av trädkrans och en vitputsad mur, avtäckt med röda tegelpannor. Utmed norra sidan finns smidesstaket. Ingångarna i väster och söder har konstfullt utförda smidesgrindar från 1741. De är skänkta av Jacob Christoffer och Matthias Christoffer vars namn finns på övre delen. De har höga putsade grindstolpar. Området är till största del gräsbevuxet och genomkorsas av grusgångar. I östra delen finns det f.d. bårhuset.