Stäng fönster Olofström kn, JÄMSHÖG 1:1 JÄMSHÖGS KYRKA

Beskrivning
Jämshögs kyrka och kyrkogård ligger i sydöstra delen av Jämshögs samhälle och öster om Holje å. Prästgården, idag använd för administration, är belägen strax söder om kyrkan. I närheten finns socknens gamla arkivbyggnad. I anslutning till kyrkogården ligger församlingshemmet Petrussgården, ursprungligen en äldre handelsgård som tillbyggts och moderniserat under senare år. Jämshögs socken, som i väster och sydväst gränsar till Skåne, består av kuperad skogsbygd. Inom socknen ligger kommunens huvudort Olofström, vilken vuxit fram ur bruksorten Holje. På 1860-talet bröts Kyrkhult i norra delen ut och bildade egen socken.
Kyrkan ligger omgiven av gravkvarter i kyrkogårdens äldre västra del. Kyrkogården är vidsträckt och utvidgad i flera etapper. Kvarteren, som till övervägande del är gräsbevuxna, är oregelbundna och inramas av grusgångar. Vissa markytor är stenbelagda, däribland området närmast huvudingången i väster som har smågatsten. Uppfarten i väster kantas av hamlade träd. Intill ligger en äldre gråstenbyggnad som är sammanbyggt med en yngre byggnad. Kyrkogården inramas av en gråstensmur, som i sina äldre partier är avtäckt med skifferhällar. Ingångarna markeras med grindstolpar i sten och järngrind. En del gravar har grusbeläggning och stenramar. Några gravplatser inramas av järnstaket t.ex. prästsläkten Hammars grav öster om kyrkan. I den östra delen ligger sentida ekonomibyggnaden. Kyrkogården rymmer en minneslund och en askgravlund.

Vård- och underhållsplan för Jämshögs kyrka, 2005-12-15, SWECO FFNS Arkitekter AB, Malmö
Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 1 Skåne och Blekinge. Riksantikvarieämbetet och Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien. 1989
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Blekinge. Landskapets kyrkor. 2002 (red. Mariann Ullén). Sockenkyrkoprojektets landskapsrappor-ter, Riksantikvarieämbetet
Sveriges Kyrkor. Konsthistoriskt inventarium, Blekinge, band II Bräkne härad och Listers härad, William Anderson. 1926-1941.