Stäng fönster Trollhättan kn, UPPHÄRADS KYRKA 1:1 UPPHÄRADS KYRKA

Beskrivning
Upphärads kyrka är i princip belägen i öst-västlig riktning på kyrkogården, som har en oregelbunden form med fickor för parkering i väster samt nordväst. Söder om kyrkans kor står klockstapeln i form av en öppen, rödmålad klockbock från 1771. Ingång till kyrkogården sker via de båda dubbla, svartmålade grindarna i söder eller grinden i väster. Grindarna smiddes år 1880.

När kyrkan byggdes 1724 anlades en kyrkogård söder om kyrkan. 1876 utvidgades anläggningen åt norr och väster. Troligen är det spåren från denna utvidgning vi ser norr och öster om kyrkan i form av en bevarad trädkrans samt en tydlig nivåskillnad. Norr om kyrkan har anläggningen en närmast parkliknande karaktär med stora träd, öppna gräsbevuxna ytor och avsaknad av gravstenar. Detta till skillnad från området söder om kyrkan där gravvårdarna, som mestadels är höga, står tätt. 1902 utvidgades kyrkogården på nytt åt norr och väster. 1917 tillfogades ett nytt parti rakt öster om kyrkan. Denna del har i dag en rundad form och saknar avgränsning i form av mur, häck eller trädkrans. Den förenas med området närmast kring kyrkan via en gjuten trappa med steg av skiffer.

En långsträckt, rak trädallé löper ett stycke norr om kyrkan till de östra delarna av kyrkogården. Norr om allén ligger det yngsta kyrkogårdspartiet som invigdes 1983. År 1998 anlades en minneslund i den östra delen av det nya kvarteret.

De västra delarna av kyrkogården avgränsas mot landsvägen av ett staket av trä medan sydsidan kantas av en stenmur. Längs med muren och delar av staketet står en högväxt trädrad. I norr hägnas kvarteren med hjälp av häckar samt enstaka träd mot den angränsande jordburksmarken. Närmast kring kyrkan är marken grusad, övriga gångar är asfalterade.

KLOCKSTAPELN
1771 uppfördes klockstapeln som än idag står på sin ursprungliga plats. Den är av klockbockstyp och har sex ben klädda i rödmålad panel. Grunden består av ofogad natursten och den fyrsidiga huven med svängt takfall är klädd i papp. På toppen sitter en flöjel med årtalet 1771. Enligt vissa källor kan klockstapeln vara delvis ombyggd på 1800-talet. Den reparerades i slutet av 1920-talet. Sedan tornets uppförande är den utan klocka.

UPPHÄRADS MEDELTIDSKYRKOGÅRD
1943 invigdes Upphärads medeltidskyrkogård som innehåller lämningarna efter kyrkans båda föregångare. Då uppfördes även stenmurar runt om platsen och ett kors restes. Den hade varit ödelagd sedan 1724 då den nya kyrkan uppfördes ca 500 m sydväst om den gamla träkyrkan.