Stäng fönster Trelleborg kn, FRU ALSTAD 42:1 FRU ALSTADS KYRKA

Kyrkomiljön
Fru Alstad ligger på Söderslätt en dryg mil norr om Trelleborg. Slättbygden har Sveriges bästa åkerjord. I norra delen av slätten övergår marken i ett backlandskap. De goda förutsättningarna för odling gjorde området attraktivt redan under förhistorisk tid. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknarna och flera romanska kyrkor byggdes i området, ibland ersatte de en träkyrka. På Söderslätt är socknarna små och kyrkorna ligger tätt. Fru Alstad hette på 1300-talet Alestædheæ østræ. På 1500-talet fick byn och socknen namnet Vor frue Alestada efter kyrkan som var helgad åt Jungfru Maria. Namnet förkortades senare till Fru Alstad. På en karta från 1767 låg kyrkan i nordöstra delen av byn. Ett tjugotal tätt liggande kringbyggda gårdar låg längs två gator väster och söder om kyrkan. Den lilla runda kyrkogården var inramad av en mur. Byn var omgiven av odlingsmark indelad i en mängd smala tegar. Denna struktur behölls fram till enskiftet i början av 1800-talet då landskapet omvandlades. Jorden sammanfördes i större enheter, byn splittrades och flera av gårdarna flyttades ut från bykärnan vilket karta från 1857 visar. Nya gathus byggdes. De senaste decennierna har inneburit ökad mekanisering av jordbruket, sammanslagning till större enheter av jorden och minskat behov av arbetskraft i lantbruket.

Dagens lilla by består av låga gathus och enstaka gårdar samlade längs byvägen som slingrar sig runt kyrkogården på östra och södra sidan. Kyrkan ligger på en höjd och vägen nedanför ligger lägre. Kyrkans parkering finns på östra sidan, på andra sidan vägen ligger den före detta lanthandeln från 1920. Det före detta fattighuset, numera byns kulturhus, ligger sydväst om kyrkan. Mot väster och norr utbreder sig fält. Strax nedanför kyrkogårdsmuren i väster finns en äng med rester av den offerkälla som var anledningen till att en ny kyrka byggdes på 1400-talet. Från kyrktrappan i väster är det vid utsikt över landskapet och andra kyrktorn.

Anläggningen ligger inom av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefull kulturmiljö, Fru Alstad. Kyrkotomten ligger inom reg. fornlämning Fru Alstad 36:1 som utgör den ungefärliga bytomten enligt lantmäterikartor från 1788 och 1806. Fornlämningar skyddas enl. 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogården
Historia
Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan etablerades under medeltiden. Medeltida kyrkogårdar anses allmänt ha varit inhägnade, betade ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. Under andra hälften av 1800-talet omgestaltades ett stort antal kyrkogårdar i Skåne då de fick stramare planlösningar med gångar och kvarter och omgärdade
gravplatser. Fru Alstads kyrkogård var liten, mångkantig och hade en nästan rund form kring kyrkan på äldre kartor. 1898 förändrades och utökades kyrkogården och fick en mer rak och regelbunden form mot väster och utökades fram till den böjda byvägen. Kyrkogården utökades också mot norr med ett stort område som mer än fördubblade ytan. Förmodligen förändrades hela kyrkogårdens struktur vid denna tid.

Beskrivning
Kyrkogården ligger på en höjd som sluttar neråt mot norr. Kyrkan ligger i sydöstra hörnet av kyrkogården.
En fogad gråstensmur omger kyrkogården. Muren är delvis en stödmur eftersom kyrkogården ligger högre än omgivande mark och byvägen i söder. Innanför står en trädkrans av kraftigt hamlade lindar. Bitvis finns även en häck av liguster och hagtorn. Gjutjärnsgrindar mellan kraftiga granitpelare och smidesgrindar finns i öster och söder. Kyrkan omges av singel. Gravplatserna är singeltäckta och omgärdade av buxbom, enstaka omges av stenram eller järnkätting. Stenarna är högresta blandat med lägre horisontella nyare stenar. De äldre stenarna har bland annat form av obelisker, avbrutna kolonner eller stiliserade trädstammar. Lantbrukare är den vanligaste titeln. Ett mer ovanligt inslag är gravstenen utformad med en stendös över fornforskaren Olof Christoffersson, död 1944. Den är placerad väster om kyrkan. Inga träd finns på kyrkogården förutom trädkransen men vintergröna buskar växer på en flera av gravplatserna.

Byggnader på kyrkogården
Ett ekonomihus med wc och personalrum ligger i norra delen av kyrkogården. Fasaden är vitputsad och sadeltaket täckt med röda tvåkupiga tegelpannor. Byggnaden är uppförd på 2010-talet. Två redskapsskjul med fasad av gråblå träpanel och pulpettak ligger längs västra kanten av kyrkogården. Det ena huset var tidigare torrdass.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008