Stäng fönster Bromölla kn, GUALÖV 61:129 GUALÖVS KYRKA

Kyrkomiljö
Gualöv ligger i västra delen av Bromölla kommun invid Ivösjöns södra strand. I området kring byn finns flera lämningar efter forntida boplatser och spridda fyndplatser av förhistoriska föremål. Strax söder om kyrkbyn ligger den så kallade Pestbacken, en ås av flygsand intill vilken en pestkyrkogård är belägen. Området kring kyrkan och kyrkogården domineras idag av ett storskaligt åkerbruk och de historiska strukturerna är svåra att identifiera.

Ortnamnet är enligt skånsk ortnamnsdatabas belagt i skrift första gången år 1347, då skrivet Guthælef, sammanslaget av mansnamnet Guthi och löv i betydelsen arvegods. Enligt Lunds stifts landebok fanns det på 1500-talet tjugotre hushåll i socknen som betalade tionde. Gård nr 4 ägdes redan då helt av kyrkan och det något Gualöv kyrka med vapenhus framför sydporten. Klockstapeln byggdes på 1700-talet men ersatte troligtvis en äldre. senare historiska kartmaterialet visar denna gård, som då var ett annexhemman till Ljungby prästgård, låg direkt norr om kyrkogården. Gualöv bestod av en klunga gårdar med kyrka och kyrkogård samt klockargård i väster. Ljungby gods, senare Trolle Ljungby gods, har haft patronatsrätt över kyrkan sedan åtminstone 1600-tal.

På 1870-talet drogs järnvägen genom socknen och byns centrum försköts från det gamla sockencentrat till det nya stationsområdet i öster. Successivt har bebyggelsen norr och söder om kyrkan rivits. Landsvägen som går genom byn och utmed kyrkogårdens södra mur var den officiella landsvägen mellan Kristianstad och Karlshamn. År 1825 brann prästgården och i eldsvådan förstördes kyrkböckerna vilket gör att efterforskningar i kyrkoarkivet perioden före 1825 inte är möjliga.

Gualövs kyrka och kyrkogård ligger inom fornlämningsområdet för den historiska bytomten enligt kartor från 1701 och 1709. Området skyddas enligt Kulturmiljölagen 2 kap.

Kyrkogård
Den äldsta delen av kyrkogården kringgärdas av en trädkrans av lind samt en bruksmur med avtäckning av tegelpannor. Den västra mursträckan revs sannolikt i samband med att kyrkogården utvidgades åt väster under tidigt 1970-tal. Singeltäckta gångar delar upp området söder om kyrkan i rätvinkliga kvarter, undantaget huvudgången till kyrkan som är belagd med sjöstensplattor. Merparten av gravplatserna är placerade i gräs, några undantag finns dock med omgärdning av stenramar och ytskikt av singel. Norr om kyrkan är gravvårdarna huvudsakligen placerade i gräset och gångar finns enbart längs med kyrkan respektive kyrkomuren. På den nya kyrkogården är oxlar och rygghäckar planterade utmed gravkvarteren. I nordvästra hörnet av kyrkogården finns minneslund sedan 1993 och en askgravlund sedan 2010. Under 2010-talet rasade muren längs kyrkogårdens östra sida. En av orsakerna bedömdes vara de storvuxna lindarnas rötter. För att bevara trädkransen intakt flyttades därför muren ungefär fem meter österut när den murades upp igen.

Byggnader på kyrkotomten
Söder om kyrkan finns en fyrsidig, brädklädd och rödfärgad klockstapel. Stapeln byggdes under 1700-talet men bör ha haft en föregångare. Klockstapelns har en ovanlig klockbock där två bjälkar, från yttervägg till yttervägg, bär klockan. 1959 byggdes ett bårhus söder om kyrkogårdsmuren. Bårhuset är en liten kvadratisk, vitmålad tegelbyggnad med entrégavel mot parkeringen. Entréfasaden är murad med indragna, lodräta band i murverket samt ett kors över entrépartiet. Bygganden har ett sadeltak belagt med tegel samt vindskivor klädda med vit plåt. En enkel ekonomibyggnad, sannolikt byggd i samband med kyrkogårdens utvidgning under 1970-talet, finns i kyrkogårdens sydvästra hörn.

Källor
Underhållsplan för Gualöv kyrka, Ponnert arkitekter AB, 2005
Svenskt ortnamnslexikon, Språk- och folkminnesinstitutet, 2003
Dahlberg, Markus (Red) (2015). Skåne, Landskapets kyrkor. Riksantikvarieämbetet
Lilja, Helen m.fl. (1996). Östan hav och västan berg – en färd genom Bromölla kommuns historia. Bromölla kulturnämnd
Melin, Kalle (2015). Timmermanskonst i Lunds stift. Gualövs kyrka. Rapport 2015:13, kompletterad oktober 2020.
Nordanskog, Gunnar (2015). Föreställd hedendom [Elektronisk resurs] Tidigmedeltida skandinaviska kyrkportar i forskning och historia. Nordic Academic Press
Ranebo, Theodor. Inventering av kyrkklockor i Lunds stift. Pågående stiftsprojekt.

Internet