Stäng fönster Lekeberg kn, BERGA 5:1 KNISTA FATTIGSTUGA

Omgivning och landskapsbild
Fattigstugan är belägen i närhet till Knista kyrka och ingår i det tidigare sockencentrumet med tiondebod, bårbod, klockargård, skola samt arrendatorboställe. Kyrkan ligger på en mindre höjd i landskapet med övriga byggnader i nära anslutning.
Fattigstugan ligger inom Drumlinområdet, riksintresse för kulturmiljövården. Motiveringen till riksintresset tar fasta på områdets karaktäristiska topografi som påverkat bebyggelsens placering i landskapet samt ett odlingslandskap med rika spår efter lång tids markutnyttjande.
Fattigstugan är av betydelse för såväl landskapsbilden som för upplevelsen av riksintresset och är därmed av betydelse inte enbart lokalt eller regionalt.
Drumlinområdet omfattas av särskilda samrådsföreskrifter (Örebro läns författningssamling, 18FS 1981:22). Föreskrifterna innebär att det utöver sedvanlig bygglovshantering krävs en anmälan för samråd till länsstyrelsen gällande vissa åtgärder, bland annat för utvändig ändring av byggnad och för uppförande eller tillbyggnad av ekonomibyggnad.
Källa: Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Örebro län, 2021-12-06, dnr 432-7950-2020