Stäng fönster Kristianstad kn, EVERÖD 65:1 EVERÖDS KYRKA

Kyrkomiljön
Everöd är en medeltida socken och det äldsta skriftliga belägget härstammar från 1228. Everöds kyrka är belägen ca en mil sydväst om Kristianstad vid Mjöån i ett öppet odlingslandskap. Kyrkan var tidigare belägen vid en trevägskorsning vid landsvägen mellan Simrishamn och Kristianstad. Väg 19 går numer väster om byn och kyrkan. Före skiftena var byn belägen sydöst om kyrkan och prästgården. Flera gårdar flyttades ut i samband med laga skifte 1831 och ersattes av mindre gatuhus. Öster om kyrkan vid Slottsbacken, väster om byn Lyngby, finns resterna av en borganläggning, som är belagd från slutet av 1300-talet till 1500-tal. Vid arkeologiska undersökningar utförda 2008–2010 påträffades byggnadslämningar och senmedeltida fyndmaterial.

I direkt anslutning till kyrkan, gränsade mot kyrkogårdsmuren i söder, är den före detta prästgårdsanläggningen belägen. Prästgården har sannolikt ända sedan medeltiden varit belägen på samma plats. Dagens huvudbyggnad är uppförd av tegel 1803 och flyglarna i korsvirke är från mitten av 1800-talet och omges av en stor trädgård. Prästgården är sedan 1984 förklarad som byggnadsminne och används idag för församlingsverksamhet, främst barnverksamhet i form av barnrytmik.

Östra Skånes järnvägar anlade på 1880-talet en bibana som passerade Everöd, vilken utbyggdes runt sekelskiftet 1900 och ett nytt stationshus uppfördes öster om kyrkan mellan byarna Everöd och Lyngby. Det bidrog till att byarna växte samman och ny bebyggelse uppfördes runt stationsområdet.

Kyrkan, kyrkogården och prästgården är belägna inom det fasta fornlämningsområdet Everöds bytomt, Everöd 2:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen. Everöds kyrkomiljö ingår i område Everöd-Lyngby som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen. Prästgården på fastigheten Kristianstad Everöd 5:76 är sedan 1984-05-07 förklarad som byggnadsminne och skyddas av 3 kap Kulturmiljölagen.

Kyrkogård
Kyrkogården omgärdas i norr, söder och väster av en stenmur, som är spritputsad och avfärgad i vitt samt täckt med röda tegelpannor. I öster finns ett svartmålat smidesstaket. Kyrkogården och mittgången omges av en trädrad. Kyrkogården har flera ingångar, som är försedda med dekorativt utformade smidesgrindar. I sydväst finns en ingång från den intilliggande prästgården. Kyrkogården domineras av gräsbevuxna ytor med grusade gångar. Mot den västra muren finns gravplatsen för släkten Falkman med bland annat ett flertal gjutjärnskors, vilken omgärdas av ett smidesstaket.

En ny kyrkogård anlades 1952 norr om vägen efter ritningar av länsarkitekt Allan Larsson och 1993–1994 anlades en minneslund på Nya kyrkogården.

Byggnader på kyrkogården
En ny personalbyggnad uppfördes 1981 öster om den nya kyrkogården och ersatte ett äldre sprut- och likvagnshus.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets medeltid. 1989.
Andersson, T, Lindbom, G, Ranta, H. 50 kyrkor i nordöstra Skåne. Regionmuseet Kristianstad 2012.
Bauman, K. och Hallberg, G. (red) Skånska kyrkor. Skånes Hembygdsförbund Årsbok 1997.
Everöds kyrka, Belysningsliftar för ljuskronor och ny högtalaranläggning. Antikvarisk kontroll. Helen Carlsson, Regionmuseet Kristianstad. Rapport 2008:69.
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom Svenska kyrkan 1860–1930. Raä 1991.
Mårtensson, A.W. (red) Attraktiv kulturbygd: på upptäcktsfärd i Kristianstads kommun, Kristianstad 1994.
Sundnér, Barbro, Medeltida kyrkor i Skåne. Dokumentation utförd på 1990-talet. (opubl)
Underhållsplan för Everöds kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2004-11-15.