Stäng fönster Kristianstad kn, SÖNNARSLÖV 89:1 ÖSTRA SÖNNARSLÖVS KYRKA

Kyrkomiljön
Östra Sönnarslöv är en medeltida socken. Området är fornlämningsrikt med framför allt lämningar från bronsåldern, vilket visar på en lång bebyggelsekontinuitet. Inom socknen fanns två byar, kyrkbyn och Borrestad. Maltesholms gods bildades på 1630-talet, vilket påverkade ägostrukturerna i socknen. Fram till 1886 hette socknen bara Sönnarslöv. Östra Sönnarslövs kyrka ligger ca 20 kilometer söder om Kristianstad vid en flervägskorsning där vägen i norr leder till Maltesholms slott och i öster mot Degeberga och Vittskövle slott. Den äldre bybebyggelsen har varit belägen utmed vägarna runt kyrkan. Kyrkan omges idag av äldre gatuhus och modernare villor, före detta affärslokaler och skolbyggnad. Öster om kyrkan ligger den före detta kyrkstugan med tillhörande uthus.

Släkterna Brahe och Ramel på Vittskövle respektive Maltesholms gods har haft patronatsrätten över Östra Sönnarslövs kyrka mellan åren 1584 till 1689. År 1770 återfick Malte Ramel på Maltesholms slott patronatskapet och innehade det tills systemet upphörde 1922.

Kyrkan och kyrkogården är belägna inom det fasta fornlämningsområdet Östra Sönnarslövs bytomt, Östra Sönnarslöv 384:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.
Östra Sönnarslövs kyrkomiljö ingår i område Maltesholm-Ö Sönnarslöv-Gräsma-Borrestad som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen.

Kyrkogård
Det finns tre ingångar med smidesgrindar till kyrkogården, från parkeringen i norr och från landsvägen i öster och söder. Kyrkogården omges av putsad mur, avtäckt med röda tegelpannor. Kyrkogården är gräsbevuxen med grusade gångar och endast ett fåtal kvarvarande gravvårdar. I den nordvästra delen finns ett större gravkvarter för bland andra släkterna de la Gardie och Palmstierna, ägarna till Maltesholm och Borrestad. Några hundra meter sydöst om kyrkan anlades en ny kyrkogård i början av 1900-talet.

Byggnader på kyrkogården.
Öster om kyrkogården ligger den före detta kyrkstugan. Bostadshuset är avsålt, medan uthuset numer fungerar som bland annat garage, redskapsbod och personalutrymmen.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets
medeltid. 1989.