Stäng fönster Kristianstad kn, OPPMANNA 73:1 OPPMANNA KYRKA

Kyrkomiljö
Oppmanna kyrka och kyrkby ligger i nordöstra Skåne. Kring byn breder ett mjukt böljande odlingslandskap ut sig mellan skogsridåerna mot Oppmannasjöns strand i väster och Oppmanna- och Vångabergen i öster. Kyrkan ligger på en liten höjd strax väster om kyrkbyn. 1885 blev den byn Arkelstorp, strax norr om Oppmanna, stationssamhälle och har sedan dess vuxit och blivit närmsta tätort. I trakten kring kyrkbyn finns förhistoriska lämningar från stenålder fram till modern tid vilket vitt-nar om lång bebyggelsehistorisk kontinuitet i området. I Fornsök är den historiska bytomten, enligt en odaterad lantmäterikarta, registrerad som möjlig fornlämning. Enligt muntlig tradition fanns tidigare ett kapell i byn, vars existens inte har verifierats.

Det äldsta skriftliga belägget för kyrkbyn är enligt svenskt ortnamnslexikon från år 1479. Då det skrevs Opmadinge som härleds till det forndanska Upmathung vilket förmodas ursprungligen ha syftat på den övre, avsnörda delen av Oppmannasjön, strax väster om kyrkbyn. Ordet Mathung betyder fuktig äng eller strandäng. Enligt skånsk ortnamnsdatabas är dock det äldsta skriftliga belägget från 1375, då det skrevs Ommeting.

Kyrkogård
Kyrkan omges idag av en rektangulär kyrkogård omgiven av en kallmurad naturstensmur. Längs västra och norra sidorna av kyrkogården går en bilväg. Längsmed vägen fungerar muren som stödmur och tar upp höjdskillnaden mellan vägen och kyrkogården. Längs övriga sidor gränsar odlingsmark. Mellan huvudingången till kyrkogården och kyrkans västport leder en grusgång, kantad av pyramidalmar. Huvudingången till kyrkogården har ett grindparti med dubbla trägrindar mellan granitstolpar med spetsiga krön, på var sida flankerade av enkelgrindar i samma utförande och med likadana grindstolpar. En enkel grind finns åt söder i anslutning till en parkering, och slutligen leder en ingång med trappa ut på bilvägen i norr. Kyrkogården är i huvudsak gräslagd med många bevarade gravvårdar. Kyrkogården omges av en trädkrans med olika trädslag såsom oxel, björk, kastanj, lind och lönn. På motsatta sidan bilvägen i nordväst ligger en ny begravningsplats som anlades 1926. Denna omges av murar av blocksten samt stenrösen och en trädkrans av lönn och kastanj.

Byggnader vid kyrkogården
Mitt emot kyrkan, väster om bilvägen och utanför kyrkogården ligger två byggnader. Det ena är en ekonomibyggnad med vaktmästarförråd och WC som byggdes i samband med den nya begravningsplatsen 1926. Byggnaden är låg och avlång, vitputsad under ett tegelklätt sadeltak. Snickerierna är brunmålade. Den andra byggnaden är ett högrest, vitputsat bårhus som byggdes 1947–48 efter ritningar av länsarkitekten Manne Carlman. Byggnaden har en granittrappa och dubbla portar med kassettindelning och påkostade trycken, med ett halvmåneformat överljus inom en rundbågig portomfattning av sandsten. Byggnaden täcks av tegel på ett brant sadeltak. Bårhuset uppfördes av den lokale byggmästaren Anund Nilsson i Oppmanna och invigdes 1948 av kontraktsprost Karl Bengtsson.

Källor
Underhållsplan för Oppmanna gamla och nya kyrkogård, R 2021:13, Regionmuseet Skåne, 2021
Underhållsplan för Oppmanna kyrka, Ponnert arkitekter AB, 2006
Dahlberg, Markus (Red) (2015). Skåne, Landskapets kyrkor. Riksantikvarieämbetet.
Eriksson, Hans (1971). Oppmanna kyrka genom tiderna: en krönika. [Arkelstorp]: [Oppmanna församl]
Wahlberg, Mats (red.) (2003). Svenskt ortnamnslexikon. Uppsala: Språk- och folkmin-nesinstitutet (SOFI)
Ranebo, Theodor. Inventering av kyrkklockor i Lunds stift. Pågående stiftsprojekt.

Internet
Skånsk Ortnamnsdatabas: https://www3.isof.se/beb/SokResultat.aspx?kategori=ortnamn&sprak=1&namn=Oppmanna&filnamn=600009634&landskap=Sk%c3%a5ne&lan=Kristianstads&harad=Villands&socken=Oppmanna&kommun=Kristianstad&lokal=&id=C%3a%5cinskannat%5c23C36BA2.pdf&ovrigt=&bild=Villands&artal=1375&belagg=Ommeting&lanskod=&sockenkod=&sokharad=%25&soksocken=%25&sokkommun=%25&soklandskap=Sk%c3%a5ne&soklan=%25&sokbland=rubbet.ortnamn&sortering=Bel%c3%a4ggs%c3%a5r%2c+Bebyggelsenamn%2c+Socken%2c+H%c3%a4rad%2c+L%c3%a4n&soknamn=%25Opp-manna&sokejnamn=&soklokal=%25&sokejlokal=&sokovrigt=&sokkategori=ortnamn&soksprak=Alla&rad=0&lng=14.301115&lat=56.152018&prec=E&kart-siffra=&ntolk=0&selindex=0&sida=0 (besökt 2022-01-10)
Riksantikvarieämbetets söktjänst Forndok: https://app.raa.se/oppnadata/forn-dok/search?3 besökt 2022-01-10)
Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/4533775b-8f03-41b7-96ec-f09f9b2ba2fb (besökt 2021-12-22)
Länsstyrelsens kulturmiljöprogram: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/omraden/kulturmiljoprogram-sondraby-barum-mollerod.html (besökt 2022-01-10)
Lantmäteriets söktjänst Historiska kartor: https://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/searchresult.html?archive=GEOIN&firstMatchToRe-turnLMS=1&firstMatchToReturnREG=1&firstMatchToReturnRAK=1&yMin=6222693&xMin=456062&yMax=6223693&xMax=457062 (besökt 2022-01-10)
Oppmanna-Vånga hembygdsförening: https://www.hembygd.se/oppmanna-vanga/plats/431054/text/75549 (besökt 2022-01-12)