Stäng fönster Stockholm kn, JOHANNESDAL 3 M.FL. JOHANNESDALS GÅRD

Beskrivning
En mindre herrgårdsanläggning med byggnader från 1700-talets slut fram till idag. Sedan 1980-talet är gårdstomten avstyckad, och husen på de nybildade fastigheterna fungerar som privatbostäder. Johannesdal ligger i en flack, öppen, dalgång som sluttar mot Mälaren i nordväst, med högre mark av naturkaraktär i söder och norr. Anläggningen är insprängd i Vårbergs stora villaområde, och det finns alltså modern bostadsbebyggelse ganska tätt inpå gränserna. Gården med hus och trädgårdar kringgärdas av ett grönmålat spjälstaket, på den östra sidan finns även resliga ekar och buskvegetation. Utmed anläggningens gräns i öster och norr finns en allmän gångväg.

En grusad bilväg som i sin övre del kantas av en ekträdsallé leder ned genom en grind med vitmålade stolpar från Peterséns väg i söder, förbi en sentida garagebyggnad och till corps-de-logiets (Johannesdal 3) gårdsplan och med avstickare till anläggningens övriga bostadshus. Grusvägen kantas i sin övre del av låga moderna pollare med belysning i klarglasglober.

Johannesdals östra del består av en öppen gräsmatta med rester av en äldre trädgård i form av fruktträd och buskar. Gårdsplanen framför huvudbyggnaden samt ytorna mellan husen och ned mot vattnet består mestadels av öppna gräsmattor, med inslag av höga träd, häckar och planteringar. Mot den högre marken i söder och norr finns även trädgårdar där moderna växtinslag blandas med äldre lövträd, fruktträd och buskar. Terrängens nivåskillnader, mot sidorna och mot vattnet, tas upp av äldre kallmurade stödmurar.

Utmed Mälarstranden finns sentida gångramper och bryggor i trä, med angöringsplatser för småbåtar. Här hittar man även moderna uthus med en utformning som ansluter sig till den äldre bebyggelsens.

Johannesdal 3
Reveterad corps-de-logibyggnad från sent 1700-tal. Gårdsplan öster om byggnaden med gräsrundel och flaggstång. Rabatter utmed husfasaden. Sittbänkar i smide. Gräsbeväxt rektangel mot vattnet, inhägnas av klippt häck. Vid denna husfasad en låg terrassering i betong. Smala gångar i betongsten. Mot vattnet en kallmurad stödmur. Trappa i trä ned till stor brygga med en sentida uthusbyggnad med plåtbelagt tälttak och vitpanelade fasader.

Johannesdal 4
Norra flygeln, en timrad och reveterad 1700-talsbyggnad med stor 1960-talstillbyggnad på norra sidan. Liten anlagd trädgårdsdel väster om huset, med altan i trätrall, gräsmatta och klippt häck. Grusad bilplats invid husets östra gavel. Marken vid huvudentrén lagd i grå betongplattor. I övrigt naturtomt som lutar brant uppåt mot norr. Husets tillbyggda del angör sluttningen, där branta trätrappor leder upp till gångvägen norr om Johannesdal.

Johannesdal 5
Vinkelbyggd, panelad, f.d. trädgårdsmästarebostad med sekundärt inredd vind och takkupor. I vinkeln mellan byggnadsdelarna bildas en gård lagd med trätrall. Uteplats vid nordvästra gaveln i tegel. Öster om byggnaden en grusad infart. Tomtens norra del består av kuperad naturmark. Jordkällare, murad i gråsten med fasad i stående vitmålad träpanel och betongtegeltäckt sadeltak. Lekstuga med papptäckt sadeltak, fasader i vitmålad locklistpanel och liten förstukvist. Friggebod med fasader i vitmålad träpanel.

Johannesdal 6
Sentida villabyggnad av typhusmodell. Vid långsidan mot sydväst en mindre staketinhägnad uteplats i trätrall.

Johannesdal 7
Södra flygeln, "Nybygget", villabyggnad från sent 1800-tal i tidstypisk schweizeristil med snickeridekorationer. Stor tomt med trädgårdsdel kring huset som höjer sig mot skogsparti i söder. Här en jordkällare murad i gråsten och putsad, med plåtbelagt sadeltak. Grusad gårdsplan med bilplatser. Gräsytor med gångar i grå betongplattor. Uteplats vid husets gavel mot nordväst, mer i rött tegel. Häck mot vattnet, där det även finns en stor brygga och en liten sentida uthusbyggnad med utformning som ligger nära bostadshusets. Den södra delen av tomten består av kuperad naturmark med skogsparti.

Johannesdal 9
Bostadshus från 1980-talet med snarlik arkitektonisk utformning som tidigare byggnad på samma plats; "Sjöstugan". Anlagd trädgårdsdel nordväst om huset, gräsmatta och klippt häck. Grusad bilplats invid husets sydöstra gavel. Mark vid entré lagd i skiffer. Tomten lutar brant uppåt mot nordöst, med naturmark och berg i dagen. Jordkällare murad i gråsten och med fasad i träpanel samt plåttäckt sadeltak. Vid vattnet stora bryggor och sentida panelat uthus med sadeltak.

Johannesdal s:8
Garagebyggnad från 1980-talet med fem bilplatser. På fastigheten finns även Johannesdals grusade bilvägar, inklusive vägen ned till vattnet, samt den öppna gräsytan med fruktträd i öster. Nära garaget finns en äldre jordkällare, murad i natursten, fasad i vitmålad träpanel, plåttäckt sadeltak.