Stäng fönster Stockholm kn, BURMANSTORP 1 FD TELEVERKETS CENTRALFÖRVALTNING (MÅRBACKAGATAN)

Beskrivning
Televerkets före detta huvudkontor från det sena 1960-talet, idag Telias huvudkontor. I väster finns den ursprungliga anläggningen, med byggnader kring ett långsmalt "torg" och en nordsydlig entrégata (hus 1, 2, 3, 5 och 6 samt en liten entrébyggnad, hus 22). Längst i väster samt i öster finns några provisoriska kontorspaviljonger med träfasader (hus 4, samt 7 och 8). I öster finns även förrådsskjul med fasader i sinuskorrugerad plåt (hus 9 och 10).

Ytorna i områdets centrala delar, mellan huvudbyggnaderna och utåt mot öster, är mycket medvetet formade. Marken är lagd med begagnad smågatsten samt med mindre partier begagnad storgatsten. Utmed husfasader och till entréer finns friser av betongplattor i storformat med en särskild yta med frilagd ballast av mjukt slipad småsten. I gatornas mitt finns en nedsänkt ränndal i betong med samma yta. Strikt planterade lövträd, utmed fasader eller som särskilda grupper, utgör ett viktigt karaktärsskapande inslag. Låga, konformade, belysningspollare i betong är placerade i rader. I anläggningens mitt; direkt söder om den stora administrationsbyggnaden (hus 3) finns en ruterformad fontän. Mellan husen i områdets västra del finns en bronsskulptur utförd av Asmund Arle. På flera ställen finns små cykelskjul med väggar i rosamålad träpanel och med välvda tak. Väster om den stora administrationsbyggnaden (hus 3) finns en kulle med en park; här finns gräsmatta, berg i dagen, träd och buskar - upp dit leder en gång i gatsten till en liten anlagd plats.

Anläggningen kringgärdas av ett stängsel, och i utkanterna finns gräsmattor, kuperade utsparade naturpartier med löv- och barrträd, tuktade och vildvuxna buskar, berg i dagen. Det finns två infarter; dels en i väster vid Mårbackagatan 11 som leder direkt in till anläggningens hjärta; dels en i öster vid Mårbackagatan 13 som leder till de vidsträckta asfalterade parkeringsytorna som upptar hela den östra och nordöstra delen av anläggningen. Vid bägge infarterna finns stålbommar. Infarten vid Mårbackagatan 11 sker via en bred "ramp" med sidor av ofärgad formgjuten betong. Nivåskillnaderna i den östra delen tas om hand av stödmurar i ofärgade betongelement, av ramper för motortrafik, av trappor med steg och sidor i betongelement. I områdets norra del (vid hus 2 och 3) finns en stor asfalterad vänd- och lastplats.