Stäng fönster Stockholm kn, BÄVERHOLMEN 2 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Bostadsområde med sex parställda punkthus på en höjd i östra delen av Vårberg

Området ligger på en bergsknalle nordost om Vårbergs centrum. Inom området finns sex punkthus med lätt rektangulär plan, sammanbundna i par genom en rad av balkonger. I norr finns ett parkeringshus. Byggnaderna ligger i en kuperad norrsluttning. Norr om parkeringshuset finns en lekplats med redskap på en stor plan yta. Intill denna går angöringsgatan Stångholmsbacken i öst-västlig riktning och norr om denna finns ett lamellhusområde. Mot öster vidtar Lillholmsskolan och skivhus i stadsdelen Skärholmen. Mot söder finns toppen av nämnda bergsknalle och mot väster finns liknande punkthus. Marken runt husen är kuperad. På gårdarna som bildas mellan husen finns lekplatser med redskap omgärdade av gröna eller bruna trästaket. Där finns också bord och bänkar att äta vid när man t ex har grillat. Där finns asfalterade gångar, buskar och träd. Mitt genom området går en gångväg i öst-västlig riktning. Gångvägen går mellan husen under de balkongrader som sammanbinder punkthusen. Byggnaderna på Bäverholmen 4 (C) har ett något annorlunda utförande jämfört med byggnaderna på Bäverholmen 2-3 (A+B).

Bäverholmen 2-3=A+B. Bäverholmen 4=C
· Våningar: 5 vån + 2 suterräng, 6 vån +1 suterräng, 5 vån + 3 suterräng, 6 vån + 2 suterräng, 7 våningar + 1 suterräng.
· Tak: A+B; Flackt, motfallstak (ej belagt), indragen takomfattning av vit korrugerad plåt. C; Flackt, motfallstak (ej belagt), takomfattning av vit korrugerad plåt.
· Fasad: A+B; Gul ädelputs. C; Ljusgul sprutputs
· Sockel: A+B; Brun spritputs. C; Målad betong. Sockelvåning med grå sprutputs.
· Fönster: A+B; En- till treluftsfönster i vit metall. C; En- till tvåluftsfönster i vit metall.
· Balkong: A+B+C; Utanpåliggande. Fronter av vit korrugerad plåt, överliggare av aluminium.
· Entré: A+B; Indragen. Omfattning av brun glaserad klinker. Port av glasat svart stålparti med över- och sidoljus. C; Indragen med putsad omfattning. Bruneloxerad glasad aluminiumport med ett sidoljus.
· Stomme: A+B+C; Betong, lättbetong.
· Förändringar: C; Fasaden omfärgad, fönstren utbytta.
Byggnaderna ligger i nord-sydlig riktning och är sammankopplade i par, där den södra byggnaden är något förskjuten åt väster i förhållande till den norra. I och med den kuperade sluttningen har husen olika antal suterrängvåningar. I Bäverholmen 2 (A) har det norra huset sex våningar och två suterrängvåningar och det södra har sex våningar och en suterrängvåning. I Bäverholmen 3 (B) har det norra huset sex våningar och två suterrängvåningar och det södra huset har fem våningar och två suterrängvåningar. I Bäverholmen 4 (C) har det norra huset sju våningar och en suterrängvåning och det södra huset har fem våningar och tre suterrängvåningar. Byggnaderna har utskjutande burspråk intill balkongaxlarna. Burspråken har fönster över hörn och fönsterbröstningar av vit korrugerad plåt. Byggnaderna har stora centralt placerade trapphus med ett rakt trapplöp. Bäverholmen 4 (C) har i entréerna en vägg samt golv i marmor och ett bäverkonstverk på motstående vägg.

Parkeringshuset består av ett parkeringsdäck överst med två underliggande våningar i suterräng. Det har betongstomme och murar och fasader av räfflad betong. Bjälklagen markeras i fasaden mot norr med band av slät betong. Där finns horisontella muröppningar med galvaniserat järngaller framför korrugerad plast eller fönsterrutor. Garaget har portar av stål och aluminium. I nordost leder tre ramper med släta betongmurar från Stångholmsbacken och in till varje plan.

KOMMENTAR
Byggnader med denna typ av parvisa och förskjutna sammankoppling är i sig ovanliga, men förekommer på flera ställen på de två höjdsträckningarna norr och söder om Vårberg Centrum. Den kuperade terrängen med sina gårdsrum i olika nivåer samt gångarna som går mellan husen under sammankopplingarna, ger området en dynamisk och dramatisk karaktär. Byggnaderna är välbevarade. Entréportarna i Bäverholmen 2-3 (A+B) är omsorgsfullt utförda både vad gäller gestaltning och vad gäller material.