Stäng fönster Stockholm kn, BOCKHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Grönt

De fyra lamellhusen i kvarteret Bockholmen är uppradade i strikt nord-sydlig riktning med öppna gårdar mellan byggnaderna. Den vid byggnadstiden förhärskande rätlinjiga ingenjörsmässigheten återfinns även i planteringarna på de bilfria gårdarna, varav den centrala på tidstypiskt sätt är underbyggd med ett garage.

Byggnaderna har en ovanlig och intressant utformning, med god omsorg om material och gestaltning. De är mycket välbevarade. Bockholmen är ett gott exempel på hur det i de mindre byggmästarnas produktion från rekordåren går att spåra en medvetenhet om kvalitet och användande av beprövade och rejäla material.

Bebyggelsen i Bockholmen är tidstypisk vad gäller både planering och gestaltning men utgör liksom andra kvarter i Vårberg ett exempel på hur man i stadsdelen gav områdena en individuell och ibland ovanlig prägel.

INVENTERING ÅR 2000
Fyra enhetligt utformade lamellhus på plan mark i östra delen av Vårberg

Områdets fyra lamellhus (A-D från väster till öster) är placerade parallellt i nord-sydlig riktning. Mot söder ligger områdets parkeringsplats samt nedfart till ett parkeringsgarage under en av gårdarna. Området nås via Stångholmsbacken i söder. Bortanför denna finns en lekpark, ett parkeringshus och ett punkthusområde på en bergsknalle. Mot väster är det en liten grönyta med en gångväg och bortanför detta vidtar ett nästan identiskt lamellhusområde, Stångholmen 2. Norr om området är det en sluttning upp mot ett radhusområde i stadsdelen Skärholmen. Mot öster är det en liten grönyta med en gångväg, och bortanför denna ligger Lillholmsskolan, också den i Skärholmen. Mellan husen bildas tre gårdar. Den västra och östra gården har lekplatser med redskap innanför låga trästaket. Där finns gräs, buskar och träd samt entrégator. Husen vänder sina entréer mot dessa två gårdar. Den mittersta gården utgör taket till parkeringshuset. Den är asfalterad och har buskodlingar i kvadratiska trälådor och i stumpar av stora cirkulära betongrör. Mot norr och söder avslutas gården med en betongmur. Hus B och C vänder sina balkonger mot denna gård. Hus A och D vänder sina balkonger ut från området, dvs mot väster respektive öster.

· Våningar: 3 vån + källare.
· Tak: Flacka motfallstak, utskjutande takfot med undersida av brun impregnerad panel. Under takfoten en takomfattning av grå sinuskorrugerad eternit.
· Fasad: Gult tegel.
· Sockel: Beige spritputs.
· Fönster: En- till tvåluftsfönster i vitt trä, sidoställd mittpost och vädringslucka eller smalt fönster.
· Balkong: Utanpåliggande. Fronter av grön korrugerad plåt, överliggare av aluminium.
· Entré: Något indragen med omfattning av vita betongelement med frilagd ballast av marmorkross. Lackad träport.
· Stomme: Betong, lättbetong och tegel.
· Lägenhetsstorlekar: 2 rok, 3 rok, 5 rok.
Byggnaderna är i tre våningar med källare. På vissa ställen finns källarnedgångar på gavlarna. En del av källarutrymmena innehåller lokaler för olika företagsverksamheter. Byggnaderna har utskjutande trapphus med tak av kopparplåt. Övriga plåtarbeten är även de av koppar.

Parkeringsgaraget har sin fasad i suterräng mot söder. Den är av räfflad betong och där finns två in- / utfarter med portar klädda med lackad panel.

KOMMENTAR
Att på detta sätt placera lamellhus parallellt på rad, och med långsmala gårdar mellan husen, är ovanlig för denna tid. Byggnaderna har en ovanlig och intressant utformning, fr a vad gäller takfoten. De är utformade med god omsorg om material och gestaltning och de är mycket välbevarade. Området intill mot väster, Stångholmen 2, har en nästan identisk utformning.