Stäng fönster Stockholm kn, LJUNGHOLMEN 3 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
I detta område i nordvästra Vårberg finns ett 48 likartade villor med tillhörande garage.

De flesta av byggnaderna i detta villaområde är förlagda på ömse sidor om återvändsgatan Skogsslingan som löper i en flack båge i nord-sydlig riktning. Gatan ansluter i norr till matargatan Våruddsringen, här ligger en mindre del av områdets hus. Marken är högst i områdets södra del, där bebyggelsen ligger på kanten av en höjdsträckning från vilken man åt väster och norr kan överblicka Mälaren. I norr är marken lägre, här ansluter området på sina ställen till ett större område av olikartade villor som ligger närmare mälarstranden. Till största delen skiljs dock de bägge områdena åt av smala skogspartier. I öster och söder finns ett högre beläget skogsområde som fungerar som en barriär mot Vårbergs flerbostadsområden. Genom naturpartierna leder asfalterade gångstråk.

De flesta av villatomterna har en flackare bit mark mot gatan och en mer kuperad trädgård på sin baksida som ansluter direkt till den kuperade naturmarken utanför området. Garagen ligger nära husens ena gavel. Till entréerna leder gångar lagda med betongplattor. Marken runt husen är gräsbevuxen. Mot gatan och mot granntomter finns ofta tuktade häckar, låga staket eller murar i betong eller natursten. På tomterna hittar man löv- och barrträd och buskar av olika slag. Vissa tomter är försedda med trädgårdstäppor, andra med små förrådsskjul i träpanel. På husens baksida eller på deras gavlar finns ibland små uteplatser, ofta lagda med betongplattor. Här kan också finnas altaner med träräcken.

· Våningar: 1 våning med suterrängvåning, eller 2 våningar på plan mark.
· Tak: papp, pulpettak, smal takfot inklädd i grå plåt.
· Fasad: Långsidor med längsgående band av stående rektangulära, skivor av asbestcement/eternit. Vanliga färgställningar; vitt och rött eller vitt och senapsgult, eller enfärgat i någon av dessa kulörer. Gavelmurar i rött tegel.
· Sockel: betong
· Fönster: enlufts- eller tvåluftsfönster i olika storlekar, ofta ställda två eller tre ihop.
· Entré: entrédörr i mörkbrun stående panel med sidoljus. Altan med fyllning i vitmålat trä finns ofta på husens bakre fasader.
· Stomme: betong, ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 6 rok.
· Förändringar: Några enstaka av områdets hus är förlängda med en fönsteraxel bortom ursprunglig gavel. Vissa av husen har försetts med fönsterluckor i trä. Många av områdets byggnader har försetts med balkonger, ofta i svartbetsat trä. Åtskilliga garage har blivit tillbyggda på baksidan.

De flesta områdets hus (både de med suterrängvåning och de på plan mark) har eternitklädd långsida mot gata, med entré på gaveln, under ett skärmtak som förbinder villan med garaget. I den norra delen av området finns dock ett antal villor på vars entréförsedda tegelgavlar vetter mot gatan. Entréerna på dessa hus har smäckra skärmtak i plåt som förankras i fasaden med smala stag i järn. En tredje grupp av hus hittar man i områdets södra del. Dessa byggnader har en våning mot gata samt suterrängvåning i en slänt utåt. Denna typ av hus har entréer på husens gatufasad som är försedda med breda skärmtak i svart plåt och vit eternit. De båda sistnämnda hustyperna har separata garage.

Områdets hus karaktäriseras av att långsidornas fasader överst, direkt under taket, har ett aningen utskjutande eternitband. Husens fönstersättningar markera ofta med avvikande färg gentemot resten av fasaden, i deras underkant finns längsgående bleck i koppar.

Garagen kan vara fristående eller ihopbyggda med villan genom ett panelklätt skärmtak. Vissa garage är dubbla. Taken är platta, med en bred takomfattning i liggande panel. Fasader och garageportar är utförda i liggande eller stående panel. Garagen kan vara målade i brunt, rött, senapsgult, vitt eller i kombinationer av dessa färger.

KOMMENTAR
Detta är ett välbevarat villaområde som är mycket tidstypiskt i sin uniformitet, sin intensiva färgskala och sina fasadmaterial. Området karaktäriseras även av den goda anpassningen till terräng och natur som ger många hus fin utsikt över mälarlandskapet och god tillgång till orörda grönområden.