Stäng fönster Stockholm kn, LAXHOLMEN 4 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
I detta område i västra Vårberg finns daghemmet Solgården, som omfattar två stycken envåningslängor.

Området är placerat i korsningen Söderholmsgränd - Vårbergsvägen. I norr ligger Söderholmsskolan. Öster om Vårbergsvägen finns trevånings lamellhus. Mellan daghemsbyggnaderna och de omkringliggande gångvägarna finns branta grässlänter med enstaka busksnår. Daghemmets byggnader är ställda i vinkel, så att en skyddad gård bildas mot söder. Marken på daghemmets gård är platt vid byggnaderna, men terrängen höjer sig i söder. Här finns ett kuperat skogspart som skiljer daghemmet från det vidsträckta radhusområde som upptar större delen av kvarteret Laxholmen. Daghemsområdet omgärdas av ett grönmålat trästaket. Entré sker dels genom en grind i väster, från Laxholmsbacken, som är en angöringsgata med vändplats som anknyter till radhusområdet. Man kan även ta sig in på daghemsgården i nordöst, mellan byggnadskropparna finns här en bred trätrappa upp i slänten.

Gården inrymmer lekredskap, två förrådsbodar i gul träpanel samt i slänten mot söder en liten paviljong med staket av gråmålat trä och pyramidtak täckt med träspån.

· Våningar: 1.
· Tak: flacka pulpettak i papp, med smal takomfattning i svart plåt.
· Fasad: stående gulmålad träpanel, uppskjutande gavelskivor med plåtinklädda krön.
· Sockel: svartmålad betong.
· Fönster: vita en- och tvåluftsfönster i trä i olika storlekar.
· Entré: glasade dörrar i vitt trä. Entréerna på den västliga byggnaden är djupt indragna i fasaden och försedda med små skärmtak i plåt. Den östliga byggnaden har en entré i liv med fasad med ett skärmtak i korrugerad glasfiber över.
· Stomme: trä.
· Förändringar: altanen på den östra byggnaden är tillkommen i efterhand.

Byggnaderna har balkongdörrar i vitt trä på sina yttre fasader. Den västliga byggnaden har på den södra fasaden en altan med skärmtak i korrugerad glasfiber samt räcken i vitmålat trä. Byggnaden har dessutom på denna fasad två burspråk med stora fönsterytor i vitmålat ramverk. Den östra byggnaden har en altan med ramp i tryckimpregnerat trä samt vitmålade träräcken framför entrén.

KOMMENTAR
Denna vanligt förekommande daghemstyp utgörs av en låg trälänga med ett modernistiskt formspråk. Den karaktäriseras av en ren och avskalad exteriör där det flacka pulpettaket, den stående träpanelen och det markerade skärmtaket är återkommande drag. ( För fler exempel se: Furuholmen 202 och Korsholmen 61 i Skärholmen, samt Långsätra 2 och Kråksätra 2 i Sätra). En god kvalitet är att områdets gård ansluter till ett utsparat naturparti.