Stäng fönster Stockholm kn, JUNGFRUHOLMEN 2 VÅRBERG

Klassificering: Gult

BYGGNADERNA OMFÄRGADE MFL FÖRÄNDRINGAR 2006

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
I detta område strax sydöst om Vårbergs centrum finns tre stycken vinkelbyggda trevånings lamellhus med loftgångar åt norr.

Området ligger på flack mark, i östra delen av den breda dalgång som sträcker sig i öst-västlig riktning genom Vårberg. I norr är marken i området lägre och gränsar till ett gångstråk intill tunnelbanespåret. Här finns en angöringsgata med vändplats samt parkeringsytor. Även i söder och sydöst gränsar området till ett gångstråk, Storholmsstigen, utanför detta stiger marken brant upp mot en hög ås. I väster utgörs områdets gräns av en gångväg söderut från centrum, Vårbergsgången. På andra sidan om denna finns ett område med ungdomsbostäder. Områdets yttre delar är till största delen gräsbevuxna, med busksnår och lövträd här och var.

Områdets tre byggnader är förskjutna mot norr i förhållande till varandra. Mellan byggnaderna bildas smala gårdar, öppna mot norr och söder. Under dessa ligger områdets parkeringsdäck. Gårdarnas norra delar är asfalterade, här avslutas de med järnstaket. På gårdarna finns stora planteringslådor i omålat trä och blomlådor i samma utförande längs husen fasader. Mot söder är gårdarna gräsbevuxna, här finns lekplatser omgivna av buskar. Området inrymmer även tre stora inre gårdsrum mellan varje byggnads vinkelställda längor. Här finns stora gräsytor, med utspridda buskar och träd, och på de två västligaste gårdsrummen även staketinhägnade lekplatser. Längs gårdsrummens norra sida leder en asfalterad gångväg genom hela området i öst-västlig riktning. Den löper i passager genom de nordsydliga längorna. Runtom byggnadernas fasader finns här och var breda tuktade busksnår.

· Våningar: 3, med suterrängvåning mot norr.
· Tak: flacka motfallstak med papptäckning samt bred, aningen indragen, takomfattning i svart plåt.
· Fasad: brun spritputs med synlig ärtsingel i ytan, med vita detaljpartier i samma utförande.
· Sockel: betong
· Fönster: en-, två-, och treluftsfönster i olika storlekar. Fönstermaterialet är vit aluminium, vitmålat trä samt träbågar som är inklädda med vit aluminiumplåt.
· Balkong: indragna. Fronter av vit trapetskorrugerad plåt, med gallerpartier vid sidan. Galler och överliggare i aluminium.
· Loftgång: vilande på betongkonsoler, fronter i vit trapetskorrugerad plåt med aluminiumöverliggare.
· Entré: glasade dörrar i svartmålat trä med sidoljus och ibland överljus. På loftgångarna finns lägenhetsdörrar i svart träpanel.
· Stomme: betong
· Lägenhetsstorlekar: ej utrett.

Husens norra fasader karaktäriseras av de längsgående loftgångarna. Dessutom bildar de höga suterrängvåningarna och parkeringsdäckens fasader en sammanhängande muryta av formgjuten betong. Portarna in till parkeringsdäcken är stora och utförda i brun aluminium. Utanpåliggande trappor i betong leder upp till gårdarna mellan husen.

I områdets övre plan; "markplanet", är byggnadernas sockel smal. De flesta balkonger vetter mot de inre gårdsrummen. Varje byggnad har dock även balkonger som är vända mot de yttre gårdarna, de finns längst i norr på de nordsydliga längornas fasader. Byggnaderna har en hel rad olika fönsterutformningar. Det finns mindre och större enluftsfönster placerade ensamma eller ihop. Det finns även olika varianter av stora två- och treluftsfönster med mittposter eller tvärposter, eller båda delarna.

De öst-västliga längorna i har två entréer vardera mot de inre gårdsrummen, samt en entré i suterrängvåningen. Dessa är utförda i liv med fasad och har skärmtak i korrugerad plåt. Trapphusen mot gårdsrummen markeras av fönsterbröstningar i vit korrugerad plåt. Även de nord-sydliga längorna har entréer, vända mot de yttre gårdarna. Dessa är indragna, med sidor av skifferplattor. Passagerna genom husen är breda och försedda med fyrkantiga pelare av gråbeiga betongelement med synlig ballast, samt tak i vitmålad panel.

KOMMENTAR
Detta är ett välbevarat bostadsområde som karaktäriseras av sina loftgångar, sina underbyggda gårdar och sina vinkelställda byggnadslängor. Kännetecknande är även de spännande övergångar passagerna genom huskropparna skapar; mellan de smala, yttre asfalterade gårdarna och de stora inre gårdsrummen med sina öppna gräsytor.

De kompakta huskropparna och de grova putsytorna ger byggnaderna en tyngd och en kraftig materialitet. Den dominerande mörkt bruna fasadfärgen kontrasterar effektfullt mot de vita detaljerna i balkonger, fönster med mera. Karaktäristiskt är även de mycket varierande fönstersättningarna, som ofta är spegelsymmetriska.