Stäng fönster Stockholm kn, FJÄRDHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Kvarteret Fjärdholmen ligger nordväst om Vårbergs centrum, här finns fem trevånings lamellhus med suterrängvåningar.

Detta kvarter utgör en del av det bälte av flerfamiljshus som omger Vårbergs centrum. Området avgränsas i norr och öster av matargatorna Vårbergvägen och Vårholmsbackarna. I väster finns en gångstig i ett smalt grönområde. Söder om området leder en gångväg mot centrumet i väster. Söder om denna finns dessutom en stor plan yta som inrymmer en parklek. Området är kuperat, det består av en kulle med branta slänter mot väster, och mindre branta grässluttningar mot norr och öster. Kullen är högst i norr. Där bildas en platå som med lamellhus som skapar ett helt bilfritt gårdsrum som sluts i söder av garagelängor. Söder om platån finns en bitvis mycket brant sluttning, här ligger de två övriga lamellhusen. Terrängen i området består mestadels av gräsytor och partier av utsparad naturmark med lövträd, buskar och stora bergsknallar. Gården uppe på platån utgörs av en gräsmatta med en stor lekplats. Runtom byggnadskropparna finns ofta planterade busksnår.

Från Vårbergsbackarna leder två angöringsgator in till parkeringsgarage och parkeringsplatser, från dessa löper entrégator till husens entréer. De bägge husgrupperna binds samman av en asfalterad gångstig som vid mer kuperade terrängpartier har ledstänger av svart metall. Gångstigar leder även ut från området.

· Våningar: 3, med en suterrängvåning.
· Tak: flacka motfallstak, med smal takfot i brunsvart plåt. Runtom taken, ovan fönster, finns en bred takomfattning i grön korrugerad plåt.
· Fasad: rödbrunt tegel, grön korrugerad plåt.
· Sockel: formgjuten grå betong, entréfasadens sockel högre, med en horisontell ristning i överkant.
· Fönster: en- och tvåluftsfönster i vit aluminium med bröstningar i grön korrugerad plåt (se fasad).
· Balkong: utanpåliggande med fronter av grön korrugerad aluminium och överliggare av aluminium samt balkongsidor och mellanväggar av vitmålad betong.
· Entré: indragna, med glasade dörrar i silvereloxerad aluminium med sidoljus.
· Stomme: betong
· Lägenhetsstorlekar: 1 samt 3 rok, mest 3 rok.
· Förändringar: vissa balkonger har blivit inglasade. Fronter till vissa balkonger i bottenvåningarna har tagits bort så att små altaner skapats. Garagelängorna tillkom 1982.

Fasaderna med balkonger har inga tegelpartier alls. Det dominerande på dessa är istället gröna plåten i fönsterbröstningar och balkongfronter, och de stora, tätt placerade, tvåluftsfönstren som skapa breda glasade band längsmed fasaderna. Taket över balkongerna är utfört i svart korrugerad aluminium. Balkongernas innerväggar och balkongdörrarnas fyllningar är utförda i vitt skivmaterial. Bottenvåningarnas lägenheter är ofta försedda med uteplatser som avdelas genom vita trästaket. Husens gavlar är utförda i tegel, de har ett vertikalt band av enluftsfönster med bröstningar av grön plåt. På entréfasaderna finns vertikala, aningen utskjutande, tegelpartier som går från sockel till tak, vartannat av dessa inrymmer entréer med trapphus. Mellan tegelpartierna finns mer horisontella partier med gröna plåtbröstningar och stora enluftsfönster, placerade i par som skiljs åt av fint sinuskorrugerad vit plåt.

Områdets två garagelängor är placerade på platåns södra sida. De är parallellställda så att en parkeringsplats bildas i mitten. Byggnaderna har flacka pulpettak med smal svart takomfattning i plåt. Fasaderna är utförda i rödmålad träpanel, garageportarna i vit aluminium. Mellan garagen och vägen i öster finns ytterligare en parkeringsplats. De två husen i söder har även de en parkeringsplats intill Vårholmsbackarna.

KOMMENTAR
Detta är ett välbevarat lamellhusområde som är väl inpassat i den kuperade terrängen. Kontrasten mellan de vertikala, mörka tegelytorna och de lätta horisontella fönster- och fönsterbröstningspartierna är effektfull och tidstypisk.