Stäng fönster Stockholm kn, FJÄDERHOLMEN 1 VÅRBERG

BYGGNADEN RIVEN

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Detta område ligger i sydvästra Vårberg, vid gränsen till Vårby gård i Huddinge kommun. Området inrymmer ett daghem.

Daghemsområdet avgränsas i norr av ett gångstråk som löper från väster, för att i öster gå i en gångtunnel under Svanholmsvägen. Norr om gångstigen ligger ett naturparti i kuperad terräng. I öster löper Svanholmsvägen, bortanför detta ligger ett större radhusområde. I söder finns en stor gräsmatta och en parkeringsplats som ansluter till de lamellhus som ligger nära daghemmet på den västra sidan. Mellan daghemmet och lamellhusen löper kommungränsen mellan Vårberg och Huddinge kommun. Området omgärdas mot öster av ett högt trästaket, på de andra sidorna av stängsel. Man kommer in till området via grindar mot öster och norr. Marken är flack, den sluttar dock aningen uppåt mot vägen i öster. Daghemslängan ligger nära områdets västra gräns. I öster och söder upptas området av en stor gräsyta med lekplatser, lövträd samt rikligt med buskar. Här hittar man även flera rödmålade förrådsskjul i panel.

· Våningar: 1
· Tak: sadeltak, täckt med svart plåt i bandtäckning
· Fasad: stående röd panel, vitmålade knutar
· Sockel: svartmålad betongsockel
· Fönster: enluftsfönster i olika två storlekar; en mindre rektangulär och en större mer kvadratisk. Stora tvåluftsfönster med tvärpost i överdel. Fönstren ofta placerade i "band". Materialet i fönster och i fönsteromfattningar är vitt trä.
· Entré: två indragna entréer på östra fasaden. Dörrarna är utförda i vit panel, med stora sidoljus och överljus i ramverk av vitt trä.
· Stomme: trä.

Detta är en lång och bred länga i nord-sydlig riktning. Byggnaden har på sin södra gavel en stor altan med skärmtak i svart korrugerad plåt som vilar på rödmålade trästöttor. Altanens räcke är av rött trä. Byggnaden har rikligt med fönster. Ofta är de mindre rektangulära enluftsfönstren placerade direkt under taket, under dem finns smala partier av liggande panel, och därunder de större enluftsfönstren. I entréerna finns även fönster på sidoväggarna.

KOMMENTAR
Detta är en välbevarad daghemsanläggning i tidstypisk stil, man hittar flera likadana anläggningar i Vårbergs grannstadsdelar. Kännetecknande för byggnaden är den röda stående locklistpanelen, det svarta sadeltaket av plåt och fönsterarrangemanget med ett smalt liggande rektangulärt fönster placerat över ett större rektangulärt. Fönstren har vitamålade snickerier. Trots den ganska smala tomten mot vägen känns gården stor, och präglas av riklig växtlighet. Liknande daghem finns i Gröna rutan 2 och Malsätra 4.