Stäng fönster Stockholm kn, DUVHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Detta är ett område beläget i nordvästra Vårberg. Här finns åtta trevånings lamellhus, ibland med suterrängvåning.

Utanför detta lamellhusområde ligger i väst och nordväst Vårbergs stora villaområde längs Mälarstranden. Områdets gräns i dessa riktningar utgörs av Vårbergsvägen. I söder och öster finns fler lamellhusområden. Gränserna i dessa väderstreck utgörs av angöringsgatan Rönnholmsgränd i söder, och av ett smalt grönstråk med en gångväg i öster. Följer man gångvägen mot sydväst leds man förbi Vårbergsskolan mot centrum. I områdets norra del, mellan byggnaderna och Vårbergsvägen, finns ett par större parkeringsplatser.

Terrängen i området består mestadels av flack, gräsbevuxen mark, som sluttar svagt mot sydväst. På gräsmattorna finns dessutom enstaka höga lövträd och buskar. I områdets utkanter finns grässlänter och smärre utsparade naturpartier. Lamellhusen är grupperade så att trånga gårdar bildas som i de flesta fall är öppna mot söder. Gårdarna är bilfria, längs fasaderna löper dock entrégator. Här hittar man dessutom stora staketomgärdade lekplatser. Längs fasaderna finns ofta breda partier med tuktade buskar.

· Våningar: 3, ibland med suterrängvåning.
· Tak: sadeltak täckt av grå korrugerad plåt.
· Fasad: ljusbeige eller gulbeige ädelputs.
· Sockel: hög sockel i grå, svart eller rödbrun asfaltsputs.
· Fönster: tvåluftsfönster i vit aluminium, ofta utförda så att fönstren får mindre vädringsfönster vid sida eller i nederdel, de sistnämnda är ibland parställda.
· Balkong: utanpåliggande med fronter av vit trapetskorrugerad plåt och överliggare av silvereloxerad aluminium.
· Entré: indragna, med dörrar i brunbetsat trä med sidoljus.
· Stomme: betong
· Lägenhetsstorlekar: 2 - 3 rok., 3 rok. vanligast.

Byggnadernas entré- och balkongfasad är oftast placerad mot gårdarna. Balkonger finns dessutom på den ena av byggnadernas gavlar. Trapphusen artikuleras i fasaden av vertikala tegelpartier i rödbrunt tegel. Längs sidorna har dessa tegelpartier markerats med att varann tegelsten, koppändarna, sticker ut en smula från fasadlivet. Det finns tre eller fyra trapphusenheter per lamellhus. Vissa av byggnaderna har på sina "yttre", mer slutna, fasader burspråk med fönsterbröstningar av gråblå korrugerad aluminiumplåt. Burspråken är trekantiga i plan. Byggnaderna har dessutom enluftsfönster, ofta i vitt trä, på socklar och gavlar. Socklarna har även stora fönster av betongglas.

KOMMENTAR
Detta är ett välbevarat och enhetligt lamellhusområde med skyddade gårdar. Värt att notera vad gäller byggnaderna är exempelvis fasaderna i ädelputs, trapphusens fasader i tegel med mönsterbildande koppändar, burspråken samt fönstrens speciella utformning. Byggnaderna är ritade av arkitekten Olle Zetterberg, som även är mannen bakom de snarlika husen i grannkvarteren Bodholmen, Rönnholmen och Ängsholmen, liksom flera lamellhusområden i Sätra med liknande kvaliteter.