Stäng fönster Stockholm kn, BERGHOLMEN 1 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Grönt

Bergholmens fyra lamellhus har stora arkitektoniska värden. Arkitekten Kjell Abramson gav byggnaderna en utformning som för tankarna till 1920- och 30-talets europeiska modernism. Volymerna är geometriskt och rytmiskt uppbyggda. Den gestaltningsmässiga tyngdpunkten är förlagd till byggnadernas utskjutande trapphus, med glasbetongslitsar och glasade vindfång.

Husens kraftiga materialitet med brungrå spritputsade fasader förankrar byggnaderna i det sena 1960-talet. Även planeringen är tidstypisk - med hus tätt placerade kring smala gårdsrum som är slutna mot omgivningen. Liksom andra bostadshus i Vårberg utgör dessa byggnader ett exempel på hur stadsdelens olika bostadsområden gavs en individuell och ibland ovanlig prägel.

Byggnaderna är utvändigt välbevarade, med undantag av nya fönsterbröstningar och inplåtade fönstersnickerier. Förändringarna påverkar dock inte det höga arkitektoniska och arkitekturhistoriska värdet.

INVENTERING ÅR 2000
Lamellhusområde strax väster om Vårbergs centrum.

Området ligger på plan mark, centralt i ett större område med lamellhus. Mot öster gränsar området mot en mindre skogsbevuxen bergskulle samt en bollplan inhägnad av ett högt gunnebostängsel. Bortanför detta ligger ett fritidshem och Vårbergsskolan. Mot söder finns en gångväg och fler lamellhus och i väster går matargatan Vårbergsvägen. På andra sidan denna ligger Söderholmsskolan samt ett småhusområde. Mot norr finns gräsytor, en lekplats, parkeringsplatser samt ett parkeringshus. Bortanför detta vidtar fler lamellhus. Området består av fyra längor där de tre i väst bildar en U-form som öppnar sig mot väster. I öst ligger parkeringshuset parallellt med det sista bostadshuset i öst-västlig riktning. Närmast husen växer buskar. Framför husen går entrégator. På den västra gården finns en lekplats med redskap, gräs, sandlåda och bänkar inhägnat av ett lågt rött staket. Där finns enstaka träd samt mot öster en rad med soptunnor. Framför den östra längan finns gräs, buskar, träd och bänkar samt en lekplats inhägnad av ett lågt brunt staket.

· Våningar: 2 vån + källare, 3 vån + källare.
· Tak: Flacka, motfallstak (ej belagt), svart taklist.
· Fasad: Brun spritputs.
· Sockel: Gråsvart spritputs.
· Fönster: Tvålufts med vädringslucka, ibland parställda, ibland tillsammans med en liggande högt placerad ruta. På vissa ställen finns band med tre till fyra lufter med bröstning av vit aluminiumplåt. På trapphusen sitter vertikala band av betongglas.
· Balkong: Indragna men utan tak över den översta. Fronter av svart korrugerad plåt, överliggare av aluminium. Mellanväggar mellan balkongerna av betongelement.
· Entré: Utbyggda trapphus. På ett hus med kvadratisk plan, på de övriga tre med halvcirkelformad plan. Ur trapphuset skjuter att glasat entréparti ut. Det är glasat över hörn, har svart plåttak, fönster i ramar av svart trä samt en glasad port av svart stål. Innanför ett av glasen finns portnumret i svarta siffror på en transparent plexiglasskiva.
· Stomme: Betong, utfackningsväggar av lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: 2 rok, 3 rok, 4 rok.
Bostadshusen har genomgående lägenheter. Det östra huset har 2 våningar och övriga tre har 3 våningar. Byggnaderna har en mycket speciell utformning med sina utskjutande och omsorgsfullt gestaltade trapphus och entréer.

Parkeringshuset har en källarvåning samt ett asfalterat parkeringsdäck som tak. Stomme, fasader och murar är av betong, de senare dekorerade med kvadermönster. Körramper finns i nordost och i nordväst. Runt parkeringshuset växer buskar.

KOMMENTAR
Husen har en ovanlig och konsekvent genomförd arkitektonisk gestaltning. De utskjutande och omsorgsfullt gestaltade trapphusen och entréerna är en ovanlig lösning. Byggnaderna har skarpskurna kubiska och cylindriska geometriserande volymer som ger ett varierat intryck. De har en kraftig materialitet i formen som ytterligare understryks av färgvalet. Lösningen med indragna balkonger men utan tak över den översta är också det ovanligt och det bidrar till känslan av variation i fasaden.