Stäng fönster Stockholm kn, ASKHOLMEN 3 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Grönt

De enhetliga och osedvanligt välbevarade radhusbebyggelsen i Askholmen och Björnholmen bildar kringbyggda bilfria gårdar. Denna gruppering av husen är mycket tidstypisk, liksom arkitekturen med stramt formspråk, avskalade kubiska former och ett fåtal använda material. Byggnaderna har ett byggnads- och byggnadsteknikhistoriskt värde.

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Kvarteren Björnholmen och Askholmen utgörs av ett radhusområde som bildar fyra gårdar. De ligger i Vårbergs norra utkant, i sluttningen ner mot Mälaren.

Området ligger i en norrsluttning som vetter mot Mälaren, och radhusen ligger på terrasser som förbinds med trappor. De är placerade i det långsträckta skogsbälte som löper utmed vattnet. I väster tar ett stort radhus- och villaområde vid, och i söder lamellhusbebyggelse. Till varje gård hör ett par garagelängor. Gårdarna är kuperade och relativt öppna med glest placerade björkar, gräsmattor och buskplanteringar. Det finns också små lekplatser. Framför radhusen finns små stenlagda förgårdar med rabatter, ibland med en häck eller ett lågt staket mot gatan. En redskapsbod sammanbyggd med radhuset tar upp en stor del av denna förgård. På baksidan finns små gräsbevuxna trädgårdar som delvis avdelas och avskärmas med plank och buskar. I de flesta trädgårdar finns altaner varav vissa är inbyggda.

· Våningar: 2.
· Tak: Flackt sadeltak, papp.
· Fasad: Betongelement, vita, höga, smala. Liggande panel i ljusa pastellfärger över och under fönster.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Enluft-, vita, trä.
· Balkong: Fransk balkong.
· Entré: Trädörr.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 5 rok.
· Förändringar: Vissa hus har försetts med altaner.
Framför entréerna finns en redskapsbod som är tudelad och placerad mellan två tomter så att två hushåll delar den. Bodarna har fasader av vitmålad liggande panel och pappklätt flackt sadeltak. De är sammanbyggda med husen genom ett skärmtak över entrén.

Garagelängorna har pulpettak med blågrå, plåtklädd neddragen takfot, fasader av ljusmålad liggande träpanel och vipportar i blågrå plåt. Vissa garage är dubbla, dvs har portar åt två håll.

KOMMENTAR
Området är välbevarat och består av en enhetlig radhusbebyggelse som bildar kringbyggda gårdar. Formspråket är stramt med en mycket ljus färgsättning, avskalade kubiska former och få material.