Stäng fönster Stockholm kn, BREDHOLMEN 1 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Grönt

Bredholmen och Fårholmen är ett av Stockholms djärvast gestaltade bostadskvarter från rekordåren. Främst är det de röda skulpturala taken, i bjärt kontrast mot de dova putsfasaderna, som sticker ut. Även de markerade hörnen med långa balkonger ger arkitekturen en sällsynt kraftfullhet.

Planeringen är högintressant med tätt, vinkelrätt grupperade hus som sluter gårdarna mot gångstråken men har en större öppenhet mot parkeringsdäck och Mälaren i norr.

Trots att entréerna ändrats bl a med nya, avvikande, skärmtak och att fönstersnickerierna plåtats in äger byggnaderna ännu stora arkitekturhistoriska och arkitektoniska värden.

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Kvarteren Fårholmen och Bredholmen består av åtta gråputsade lamellhus och två parkeringshus. De ligger i en sänka i norra Vårberg, intill det stora radhus- och villaområde som sträcker sig utmed Mälaren.

Kvarteren ligger på flack mark i en sänka mellan två höjder i öst och väst. Området inramas av bilvägar men centrum kan nås till fots via Stångholmsstigen som löper under Vårholmsbackarna. Byggnaderna bildar två långsmala gårdar som ger ett slutet intryck. De har asfalterade gångar och nyrustade lekplatser samt gräsmattor med planteringar som bildar skyddade sittplatser. I norr finns två parkeringshus med parkeringsplats ovanpå samt i terrass. Det finns också ett antal byggnader för sophantering i området.

· Våningar: 3, varav vissa + 1 suterräng.
· Tak: Flackt, motfallstak, papptäckt. Utskjutande, neddragen takfot i röd plåt på långsidorna.
· Fasad: Gråbeige spritputs.
· Sockel: Mörkgrå spritputs.
· Fönster: Enluft-, treluft-, vita, aluminium.
· Balkong: Indragen med fronter av blågrå släta plåtar med partier av svarta järnräcken.
· Entré: Ljusa ekdörrar med glas, omfattning av rödbrunt kakel. Intill dörren finns en liten utfällbar sits fastsatt på fasaden. Högt placerat pulpetskärmtak med röd plåt och vita stag.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlek: 2-5 rok.
· Förändringar: Entréerna är utbytta med nya portar, ny kakelomfattning och nya skärmtak. Fönstren är utbytta mot aluminiumbågar. Gårdarna har rustats upp med nya sittplatser och lekplatser. Ett flertal sophus har tillkommit i området.

Byggnaderna är tätt placerade vid gavlarna så att endast en smal passage uppstår som täcks av de utskjutande taken. Taken har en säregen utformning med en utskjutande, plåtinklädd neddragen takfot i en distinkt röd kulör som bryter mot den gråbeige fasaden. Vid byggnadernas hörn skapar balkongerna ett tandat mönster genom att gavelfasaden är utdragen över hörnbalkongernas sidor, vilket ger en skulptural verkan åt byggnaderna. Entréerna är vända mot gårdarna.

Sophusen har utskjutande, valmade sadeltak i röd plåt och vita spritputsade fasader. Socklarna är gråputsade och plåtdörrarna har ådrats och fått en rödbrun kakelomfattning.

Parkeringshusen har överdäckande parkeringsplatser i två nivåer. Väggarna är av omålad betong med formpressad trästruktur med galler för ljusöppningarna, och grå plåtdörrar.

KOMMENTAR
Byggnaderna äger en djärvhet i såväl utformning som placering, där t ex balkonger och takform skapar en skulptural effekt som understryks av kontrasten mellan de dova gråbeiga fasaderna och de friskt röda taken. Balkongerna är oförändrade och håller hög kvalité. Fönstren är utbytta , entréerna och gårdarna har förändrats. Byggnaderna är uppförda av SKB där Lars Bryde verkade som arkitekt under denna tid. Det finns ett släktskap med SKB:s hus i Tensta och Bredäng, som Bryde också ritat. Hans byggnader kännetecknas av en geometriserande arkitektur med en påtaglig materialitet och tyngd, som betonas av ett färgval i jordiga kulörer.