Stäng fönster Stockholm kn, BÅTHOLMEN 2 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Daghemsbyggnad i sydvästra delen av Vårberg.

Vinkelställd daghemsbyggnad i en våning placerad med ena långsidan utmed Vårbergsvägen. I norr sluttar terrängen brant ner mot lamellhusen i kv. Ängsholmen och i öster finns kraftiga bergsknallar och bortom dem ytterliggare lamellhus. I söder och väster går Vårbergsvägen och på andra sidan den breder ett stort naturområde ut sig. Anläggningen omges på baksidan av ett rödmålat trästaket, i sydost delvis utbytt mot plank. Utmed vägen är gräs och buskar planterade och hit, till byggnadens mittaxel, är entrén förlagd. En parkering, som nås från Vårbergsvägen, är placerad i sydost. Innanför staketet finns diverse lekredskap. Till anläggningen hör även regnskydd och små förådsbyggnader med sadeltak och fasader i rödmålade panel.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Sadeltak, betongtegel.
· Fasad: Lockpanel, rödmålad.
· Sockel: Putsad.
· Fönster: En-, två- och treluftsfönster med horisontell spröjs, trä, gulbeige målning. Franska fönster.
· Entré: Laminatdörr, gulbeige målning. Ramp i trä.
· Stomme: Ej utrett.

I sydost är hörnet "utskuret" så att en veranda bildas. Stöd och staket till verandan är av gulmålat trä.

KOMMENTAR
Detta är ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envånings länga med en eller flera utskjutande byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Kråksätra 2 i Sätra; Kasholmen 1 i Skärholmen; Stallarholmen 17 i Vårberg.