Stäng fönster Stockholm kn, BYHOLMEN 3 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Daghem sydväst om Vårbergs centrum.

Två envåningsbyggnader, den ena vinkelställd, placerade på en tomt utmed Vårholmsbackarna. Norr om området ligger skivhusbebyggelse för äldreboende. I söder sluttar terrängen brant ner mot Örnholmsstigen. Ett stort och kuperat naturmarksparti breder ut sig i väster. Marken är kuperad och i väster finns en terrassering. Området omges av trästaket och gunnebostängsel. Förutom de entréer som vetter mot Vårholmsbackarna finns en ytterliggare entré i sydväst. En rad med träd är planterad utmed staketet mot Örnholmsstigen. I området finns två små förrådsbyggnader, det ena vid Vårholmsbackarna och det andra i väst.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Sadeltak i förzinkad plåt med förskjutna fall. Den mindre av de två byggnaderna har vanligt sadeltak i svartmålad plåt.
· Fasad: Röd träpanel indelad i horisontella band med spontad panel och locklistpanel där listerna har halvcirkelformat snitt.
· Sockel: Betong.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster i trä, vitmålade.
· Entré: Enkeldörr i vitmålat trä med smala vertikala fönsterslitsar, vitmålad.
· Stomme: Monteringsfärdigt trä.

Skjulen har fasader i rödmålat trä och pulpet- respektive sadeltak.

KOMMENTAR
Karakteristiskt för den här typen av daghemsbyggnad är hur olika paneltyper och panelsammansättningar använts för variera och skapa rytm i fasaden. Ovanlig är den vinkelbyggda längans speciella taklösning. Byggnaderna är välbevarade både vad det gäller helhet och detaljer. En byggnad av samma typ finns i kv. Falkholmen 4 i Skärholmen.