Stäng fönster Stockholm kn, VÅRHOLMEN 4 VÅRBERG

Klassificering: Grönt

Vårbergs centrum har stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Anläggningen kännetecknas av sin utpräglat modernistiska utformning av internationellt snitt; ovanlig i Sverige men relativt vanlig på kontinenten. Även den samlade kombinationen högt bostadshus, låg centrumbyggnad och tunnelbanestation är i sammanhanget en mycket ovanlig lösning utan motsvarighet i Stockholm. Anläggningen är ett tidigt, välbevarat och konsekvent genomfört exempel på ett inomhustorg, och har alltså betydande stadsbyggnadshistoriska värden. De karaktäristiska materialen och detaljerna är av utpräglat modern och rationell typ, t.ex. lågdelens glas- och aluminiumplåtfasader.

De viktigaste förändringarna utvändigt sett - den gula fasadfärgen på lågdelens fasadplåtar och högdelens nya loftgångsfronter - påverkar inte i grunden det kulturhistoriska värdet.

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Loftgångshus i fem våningar med suterräng och två källarvåningar, med bostäder och lokaler, i Vårbergs centrum.

Området består av Vårbergs centrums högdel. Byggnaden på området ligger i öst-västlig sträckning och den är sammanbyggd med butikscentrumet med tunnelbanestation och parkeringshus. Området gränsar i norr mot parkeringshuset och butikscentrumets norra delar samt Fjärdholmsgränd, en gräsplan, punkthusbebyggelse samt Vårbergstrapporna. Mot öster gränsar området mot en annan trappa, De Heliga Konstantin och Helenas ortodoxa församlings kyrka (som är inrymd i ett ombyggt daghem), en bergsknalle och tunnelbanespåren. Mot söder ligger butikscentrumbyggnadens södra delar, Vårbergsplan och en parkanläggning med buskar och träd innanför sargar av betongelement med frilagd ballast. Där finns även en lekplats samt en urinoar och en nätstation med fasader av betongelement med frilagd ballast. Söder om Vårbergsplan finns några punkthus och loftgångshus. Mot väster finns en liten smal strimma med gräs och buskar och sedan vidtar Vårholmsbackarna. Väster om suterrängvåningen vidtar en viadukt under Vårholmsbackarna. Området ligger alltså mitt i centrum och är således helt centralt. Härifrån utgår gångvägar i alla riktningar till förortens övriga områden. Parkeringsplatser finns både norr och söder om området.

BYGGNAD
· Våningar: 5 vån + 1 suterräng (BV) + 2 källarvåningar.
· Tak: Flackt, motfallstak (ej belagt), papp (ej belagt). Uppskjutande hissmaskinrum klädda med aluminiumplåt.
· Fasad: Gräddvit ädelputs. Mellan fönstren ljusgrön (blekt) brännlackerad korrugerad aluminiumplåt. Mot norr vid trapphus, samt fönsterbröstningar, vitglaserat lertegel. Suterrängvåningen mot söder har fasader av vita matta marmorskivor. Vid arkaderna våningsband av ljust grönblå brännlackerad pärlemorskimrande korrugerad aluminiumplåt.
· Sockel: Marmor, betong
· Fönster: Tvåluftsfönster med mittpost, vid balkongerna panoramafönster, av naturfärgad aluminium. Mot norr även tre- till fyrluftsfönster, alla med vädringslucka, i gräddvitt trä. I bottenvåningen mot söder höga enluftsfönster med en lågt placerad tvärspröjs av aluminium.
· Balkong: Halvt indragna, halvt utskjutande med fronter av vit korrugerad plåt och överliggare av aluminium. Mot norr loftgångar vilande på L-stöd och med en takfot av betongelement med frilagd ballast, fronter av gult skivmaterial, överliggare av aluminium samt i ytterkanten lodräta stöd av grönmålat stål.
· Entré: Till trapphusen glasade aluminiumportar med över- och sidoljus. Lägenhetsdörrar av lackad teak.
· Stomme: Betong. Yttermurar i betong och lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: 2-5½ rok
· Förändringar: Fronterna på loftgångarna troligen utbytta. De skulle enligt bygglovhandlingarna ha varit betongelement med frilagd ballast. Ny butiksentré upptagen i södra arkaden sedan posten flyttats. Det är osäkert om pärlemorskimrandet på fasadplåtarna är en avsedd effekt eller resultatet av nötning och blekning. Mot norr är ytan inte lika blekt och skimrar ej heller i samma utsträckning.
Byggnaden är ett femvånings loftgångshus med suterrängvåning och två källarvåningar, sammanbyggd med butikscentrumets hus, dvs ett parkeringshus mot norr samt butikcentrats och tunnelbanestationens norra och södra delar. Den östra delen av byggnaden, som är sammanbyggd med butikscentrumet, utgör i suterrängvåningen (BV) och med dubbel takhöjd , en del av inomhustorget. På 2 tr är det kontor och på 3-5 tr är det lägenheter. Den västra delen innehåller i suterrängvåningen (BV) butiker, och på 1-5 tr lägenheter. Källarplanen innehåller lager, förråd och skyddsrum. Byggnaden vänder sina balkonger mot söder och sina loftgångar mot norr. Suterrängvåningen mot söder är indragen så att det där bildas en arkad. På gaveln mot öster är fasaden indragen från marknivån och upp t o m våning 1 tr. Överhänget vilar på gråmålade betongpelare. Arkaderna har markbeläggning av betongskivor med frilagd ballast. I sockeln mot söder sitter galvaniserade järngaller framför luftintag. Arkaden mot öster och den södra arkadens västra del har ett "våningsband" en bit upp av korrugerad ljust grönblå brännlackerad pärlemorskimrande aluminiumplåt (samma utförande som på butikscentrat). Fasaden i den östra arkaden är av vit korrugerad plåt. Marken höjer sig något mot öster varför den södra arkaden sluttar i etapper. Marknivån i den östra arkaden ligger högre än bjälklaget i suterrängvåningen.

Husets södra långsida samt norra långsidans yttre kanter (vid sidan om loftgångarna) har utförandet med ljust grönblå brännlackerad korrugerad aluminiumplåt mellan fönstren. Gavlarna är helt putsade och har fönster. Fasaderna vid loftgångarna har vitglaserat tegel. Partierna mellan fönster och lägenhetsdörrar är utfyllda med ljust grönblå brännlackerad korrugerad plåt samt med ljusgrönt skivmaterial.

KOMMENTAR
Byggnaden har, med sina loftgångar, sin form och sina arkader, ett tydligt modernistiskt uttryck av ett mer kontinentalt slag än vad som är vanligt i Sverige. Den samspelar med butikscentrumet genom de i arkaderna förekommande våningsbanden av pärlemorskimrande korrugerad aluminiumplåt. Sammanbyggningen är en ovanlig och speciell lösning. Byggnaden är på det stora hela mycket välbevarad.