Stäng fönster Stockholm kn, RÄVHOLMEN 1 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Enhetligt utformat radhusområde i södra utkanten av Vårberg

Området innehåller 53 bostadsenheter. Det är det sydligaste bostadsområdet i stadsdelen Vårberg. I söder gränsar det mot Lammholmsbacken och ett loftgångshusområde i Vårby gård i Huddinge kommun. Mot öster gränsar det mot en skogsslänt samt ett villakvarter i stadsdelen Skärholmen. Mot väster gränsar det mot en grässtrimma och Svanholmsvägen, som böjer av mot nordost. På andra sidan Svanholmsvägen ligger ett daghem i Vårberg samt ett lamellhusområde i Vårby gård. Mot nordväst finns en mindre skog. Mot norr är det en stor gräsplan. Mot nordost ligger Vårbergs IP. Från området leder gångvägar norrut till Vårbergs centrum samt i nordostlig riktning till Skärholmens centrum. Området nås per bil via Lammholmsbacken i söder. I områdets södra del ligger också två garagelängor, parkeringsplatser samt ett parkeringshus. På en kulle norr om parkeringshuset bildas ett gårdsrum som innehåller lekredskap.

Såväl parkeringshuset som garagelängorna ligger i öst-västlig sträckning. Radhuslängorna ligger både i öst-västlig och i nord-sydlig sträckning. Radhusen har gårdar både på fram- och på baksidan. På de främre gårdarna finns redskapsbodar med pulpettak, vit lockpanel och betongsockel. Gårdarna är betongplattebelagda och har enstaka buskar. En del gårdar är lite längre än andra och sluttar lite mer och har då ett antal trappsteg framme vid entrégatan. På baksidan finns en indragen uteplats. Bakgårdarna är gräsbevuxna och skiljs närmast husen åt av ett kort vitt plank. På gårdarna finns enstaka träd och buskar.

Radhus:
· Våningar: 2 vån + källare.
· Tak: Pulpettak, flackt, papp (ej belagt). Takomfattning av rödmålad liggande fasspontpanel.
· Fasad: Vitmålad stående spontpanel. Våningslist av vitmålad plåt.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Enluftsfönster ställda i par och tvåluftsfönster. Båge och karm i vitt trä, omfattningar av rött trä.
· Balkong: Indragna med fronter och överliggare av rödmålat trä.
· Entré: Plåttäckt pulpetskärmtak. Rödmålat parti med trädörr och sidoljus. Trappa i tre steg av betong med frilagd ballast.
· Stomme: Trä, regelstomme.
· Lägenhetsstorlekar: 4 rok.
· Förändringar: Skärmtaken över entréerna tillkom 1970. Vissa hus har sedermera fått tillbyggda farstukvistar, vissa har fått utbytta entrédörrar och vissa har fått nya eller större fönster.
Byggnaderna är ursprungligen enhetligt utformade och de förändringar som skett är knappt märkbara.

Parkeringshus:
· Våningar: 1 suterrängvåning med parkeringsdäck på taket.
· Tak: Asfalterat.
· Fasad: Obehandlad betong samt impregnerat virke i barriär.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Ljusinsläpp bakom barriären täckta med ljusgenomsläpplig korrugerad glasfiber.
· Entré: Körport av brun aluminium. Gångport av trä. Skärmtak av korrugerad plast över körporten.
· Stomme: Betong.
Suterrängvåningen öppnar sig mot söder. Ut- och infarten ligger på södra fasaden, intill det västra hörnet.

Garagelängor:
· Våningar: 1 vån
· Tak: Pulpettak, flackt. Täckt med korrugerad aluminiumplåt.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast.
· Sockel: Betongelement med frilagd ballast.
· Entré: Vipportar klädda med liggande korrugerad aluminiumplåt.
· Stomme: Betong.

KOMMENTAR
Området karakteriseras av den flacka terrängen och byggnadernas enhetlighet och tidstypiskhet, med sina flacka tak, sina fasader av ljus stående panel och med kontrasterande mörkare takomfattningar med liggande panel. Området är mycket välbevarat.