Stäng fönster Stockholm kn, LAXHOLMEN 10 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Laxholmen är ett stort radhusområde med mycket enhetlig bebyggelse i Vårbergs sydvästra utkant. Det ligger på en höjd och klättrar i terrasser nedför en nordvästsluttning med fina utblickar över Mälaren.

Radhusområdet består av närmare 200 bostäder som ligger i kuperad terräng med ett flertal terrasseringar i en nordvästsluttning. Omgivningarna består av låg barrskog och det är inte långt till Mälaren och Johannesdalsbadet. Matargatan Vårbergsvägen förenar området med centrala Vårberg och leder vidare till Skärholmen i väster. Till fots tar man sig till centrum via gångtunnlar och stigar.

Radhuslängorna är orienterade i nordost-sydvästlig riktning, och fördelar sig på tre terrasser med egna infarter och parkeringsplatser. Vid Vårbergsvägen finns ett parkeringshus i anslutning till varje infart. I området löper asfalterade gångvägar och terrasserna förbinds av trappor. Trädgårdarna är små och på framsidan finns vanligen en redskapsbod. Förgårdarna har ofta en liten uteplats och är vanligen försedda med en liten träbod. På baksidan finns en altan med vindskydd i trä som skärmar av. Gräsbevuxna trädgårdar med planteringar och stenlagda uteplatser och buskar mot gatan.

· Våningar: 1 våning + suterräng, eller 2 våningar.
· Tak: Pulpet-, papptäckt.
· Fasad: Liggande blå träpanel omväxlande med vita skivor vilka är placerade mellan fönstren. Framskjutande gavelmurar av rött tegel med plåttäckt murkrön.
· Sockel: Betong, cementslammad, mycket låg.
· Fönster: Enluft-, trä, vita.
· Balkong: Utanpåhängande med stöd i trä, front av blå träpanel.
· Entré: Oljad teakdörr med sidoljus. Platt skärmtak i trä och korrugerad glasfiber.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 5-6 rok.
· Förändringar: Hus med våning i suterräng har i många fall byggts till med en balkong. De uteplatser som bildas under balkongen har i vissa fall byggts in. Utbytta dörrar och skärmtak förekommer.
Radhusen finns i två varianter, dels i två hela våningar och dels i en våning med suterrängvåning. Husen med suterrängvåning har i allmänhet balkong, de övriga vanligtvis inte. Långsidornas fasader bildar långa blåvita band med de röda tegelgavlarna som accenter.

Förråden är små kvadratiska byggnader med platt tak och blå panelklädd fasad.

Parkeringshusen är öppna konstruktioner under skärmtak av blå korrugerad plåt, med formgjutna fasadmurar av betong med ådrad ytstruktur. Bottenvåningens öppningar täcks av galvaniserat galler och infarten har grindar. Ett av parkeringshusen är i två våningar, de övriga två består av en våning.

KOMMENTAR
Ett stort och enhetligt område med relativt oförändrad bebyggelse. Kontrastverkan mellan byggnadernas gavlar och långsidor är karaktäristiskt för tiden. Bebyggelsens fina inpassning i den kuperade terrängen gör dess utbredning mindre påtaglig. Höjdskillnaderna skapar vackra utblickar på flera håll.