Stäng fönster Stockholm kn, NORRHOLMEN 2 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Norrholmen är ett radhusområde i nordöstra Vårberg, på gränsen till Skärholmen. Det ligger på en höjd med en fin utsikt över Mälaren.

Norrholmen ingår i det radhus- och villaområde som utgör övergång mellan flerfamiljsbebyggelse och skogsmark i Vårberg såväl som övriga sydvästförorter. Det ligger dock som en egen enhet i och med att det ligger på en höjd omgiven av skog, med endast en infart till området. I söder löper matargatan Vårholmsbackarna förbi området och vidare till Vårberg centrum.

Bebyggelsen i Norrholmen bildar tre gårdsmiljöer med en intim atmosfär. De är lätt kuperade med lägre träd och buskar mellan berghällar, samt gräsmattor med små lekplatser. I söder där infarten till området ligger, finns två garagelängor, en asfalterad parkeringsplats och en bod. Härintill finns också en större gräsmatta för lek och spel. Framför husen finns små förgårdar som vetter in mot gårdarna. De är plattlagda och har rabatter eller låga buskar. Mot gatan ligger förrådsbodar som tillsammans med plank avdelar tomterna. På baksidan finns små trädgårdar varav de flesta har ett ostört läge. I många fall finns här altaner som kan vara mer eller mindre inbyggda.

· Våningar: 1 våning med inredd vind + 1 suterräng, eller 2 våningar.
· Tak: Pulpettak, papp.
· Fasad: Omväxlande liggande och stående träpanel i vita och gula nyanser.
· Fönster: En-, två- eller treluftsfönster, trä, vita.
· Entré: Träport med ett sidoljus. Flackt skärmtak med stödben.
· Stomme: Ej utrett
· Lägenhetsstorlek: 5 rok.
· Förändringar: Vissa entréer har försetts med förstukvist. En del altaner har byggts in.
Radhusen finns i två varianter: dels hus med 1 våning med inredd vind och suterräng, dels hus med två våningar. Sammanlagt finns det 41 bostäder.

Förrådsbodarna är små, kvadratiska träbyggnader med flackt tak och stående träpanelfasad i kulörer överensstämmande med bostadshusen.

Garagelängorna har pulpettak, fasader av vit stående träpanel och rullportar i blågrå plåt.

KOMMENTAR
Ett i stora drag välbevarat radhusområde som utgörs av en vanligt förekommande byggnadstyp. Bebyggelsen är sluten och har ett avskilt läge på en höjd med fina utblickar över Mälaren. Gårdsmiljöerna är omsorgsfullt gestaltade och har en intim atmosfär.