Stäng fönster Stockholm kn, SÖDERHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Söderholmen i Vårbergs västra delar utgör Vårbergs låg- och mellanstadieskola och rymmer även ett fritidshem.

Här finns fem byggnader varav två är tillkomna i ett senare skede. De ligger rakt väster från centrum, i knutpunkten mellan villa-, radhus och lamellhusområdena. Här är marken flack med endast en svag sluttning mot väster. Öster om skolan löper Vårbergsvägen som via Vårholmsbackarna för till Vårberg centrum. I väster finns en inhägnad idrottsplan och därefter tar ett grönområde vid som leder ned till Mälaren. De ursprungliga skolbyggnaderna består av huvudbyggnad, matsal och gymnastiksal/slöjd som ligger i hästskoform kring den stora asfalterade skolgården. I väster sluts skolgården av en senare tillkommen barackbyggnad, i sydväst finns ett fritidshem. På de nuvarande paviljongernas plats fanns tidigare två paviljonger flyttade från Bandhagens skola. Det finns en parkering i det nordöstra hörnet och två lekplatser i söder. På skolgården finns en rund inhägnad med sittplatser och träd. Det finns också sittplatser med vindskydd av rödmålat trä, samt en liten rödmålad bod.

· Våningar: Huvudbyggnad: 2, matsal:1, gymnastik/slöjd:1.
· Tak: Plåt, svart, form ej utredd.
· Fasad: Prefab sandwichelement av betong med borstad struktur och avfasade kanter. Gavelrösten och övre fasadpartier inklädda i blå korrugerad plåt.
· Sockel: Spritputs, låg, grå.
· Fönster: Enluft, vit, trä. Bildar horisontella band med mellanliggande skivor av ljusblå plywood.
· Entré: Alla byggnaders entréer vetter in mot gården. Huvudbyggnaden har fyra kvadratiskt utanpåliggande trapphus med dörrar i blålackerad aluminium med glas och sidoljus. Papptäckt skärmpulpettak med stadiga stöd i trä. Matsalen har ett lågt utskjutande entréparti med två dörrar i grå plåt. Parallellt med fasaden löper ett platt skärmtak med stöd av stål. Gymnastiksalen/slöjden har enkla dörrar i klarblå lackerad plåt med eller utan glas.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Tillbyggda skärmtak framför huvudbyggnadens entréer, nya portar på huvudbyggnad och gymnastik/slöjdbyggnad. Huvudbyggnadens ena trapphus har fått en tillbyggnad på taket.

De tre ursprungliga byggnaderna har samma formspråk med borstade betongelement, blå plåtinklädnader och en horisontal betoning genom fönsterplacering och mellanliggande ljusblå skivor. Huvudbyggnadens trapphus har ljusblå skivor av plywood mellan fönstren.

Fritidshem
· Våningar: 1 + suterräng.
· Tak: Form ej utredd. Plåtinklätt murkrön.
· Fasad: Stående gråmålad lockpanel.
· Sockel: Platsgjuten krattad betong, vitmålad.
· Fönster: Två- och treluftsfönster, trä, engelsk röd.
· Entré: Enkeldörr i trä med sidoljus, engelsk röd. Skärmtak i korrugerad plast, stöd rödmålat trä.
Byggnad i en våning och suterräng med två förskjutna huskroppar. I sydost finns, i vinkeln mellan de två huskropparna, en liten staket- och buskomgärdad uteplats.

Barack
· Våningar: 1.
· Tak: Sadeltak, tegel.
· Fasad: Liggande gulmålad panel, skivmaterial med stenig yta.
· Sockel: Skivmaterial med stenig yta.
· Fönster: Enluftsfönster, trä, vitmålade.
· Entré: Laminatdörr, vit. Skärmtak med stöd i grönmålat trä. Däck med staket i grönmålat trä.
Två sammanbundna huskroppar i en våning.

KOMMENTAR
Vårbergsskolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor över södra delen av Järvafältet samt i Sköndal, Hässelby, Farsta. Anläggningen karaktäriseras av en slutenhet med samtliga entréer förlagda mot gården. Byggnaderna har en medveten utformning där de olika volymerna förenas av byggnadssystemets moduler. Gårdsmiljön domineras av en flack asfalterad yta med sparsam växtlighet.