Stäng fönster Stockholm kn, BODHOLMEN 1 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
De tre kvarteren består av elva gulputsade trevåningshus som bildar öppna gårdar. De ligger i ett större lamellhusområde straxt väster om Vårberg centrum.

Kvarteren ligger i ett flackt och relativt stort lamellhusområde som omringas av matargatan Vårbergsvägen. Mellan kvarteren finns mindre grönstråk ,och i söder löper en höjdrygg med branta bergspartier. I öster ligger högstadiet Vårbergsskolan. De berörda kvarteren består av elva lamellhus samt ett stort parkeringshus i ett plan i kvarteret Rönnholmen. Gårdarna är öppna och anlagda med asfalterade gångar, mindre gräsmattor, rabatter och enstaka björkar. I Ängsholmen består den större gården av en asfalterad parkering, och det finns även två mindre parkeringar utmed Ängsholmsgränd. I Bodholmen och på de två västliga gårdarna finns lekplatser inhägnade av låga trästaket, och på de övriga gårdarna enstaka lekredskap.

BYGGNADER
· Våningar: 2 våningar + 1 suterräng / 3 våningar + 1 suterräng / 3 våningar + källare delvis ovan mark.
· Tak: Sadel-, svart plåt.
· Fasad: Spritputs, ockragul.
· Sockel: Grå spritputs.
· Fönster: Två- och trelufts-, aluminium, vit.
· Balkong: Utanpåhängande, trapetskorrugerad plåt, grålila eller vit, kantig överliggare i aluminium.
· Entré: Portar i ek med smalspröjsat glas och ett sidoljus. Trapphus i gult tegel, något indraget. Trapphusfönster med smal spröjsning i brunt trä. Välvt skärmtak i svart plåt ovan entréerna vilka vetter mot gårdarna.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 2-4 rok.
· Förändringar: Entréerna har försetts med skärmtak, portar och fönster har bytts ut.
Lamellhusen ligger i nord-sydlig eller öst-västlig riktning och bildar öppna gårdar. Tre byggnader har garage i suterrängvåningen, och en fjärde har butiksverksamhet.

Parkeringshuset är en stor envåningsbyggnad med flackt tak med takfot inklädd av svart, falsad plåt. Fasaden har gråvit spritputs, små enluftsfönster i vitmålat trä och grå vikportar.

KOMMENTAR
Ett enhetligt, gårdsbildande lamellhusområde som i sin helhet har bibehållit sin prägel. Fönstrens spröjsning och trapphusens tegelfasader är värda att notera. Byggnaderna har fått tillägg i form av nya entréer med skärmtak, samt nya fönster. Området har flera likheter med kvarteret Duvholmen i Vårberg.