Stäng fönster Stockholm kn, STORHOLMEN 2 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Kvarteret Storholmen ligger på en höjd i sydöstra Vårberg och rymmer tjugo parvis placerade sammankopplade punkthus.

Kvarteret ligger ganska svårtillgängligt på en höjd med mycket branta partier i nordväst och nordost. Här finns endast en trappa som förbinder området norrut. De tolv byggnaderna i Storholmen 3 och 5 ligger uppe på höjden, och de övriga åtta i Storholmen 2 och 4 i sluttningen nedanför. En brant trappa förbinder dessa. Angöringsgatan Storholmsbackarna leder dels upp till en stor parkeringsplats som löper nordväst om husen uppe på höjden, och dels till tre parkeringshus i söder. Inom området finns ingen biltrafik, husen förbinds av asfalterade gångvägar som löper genom passagerna mellan de kopplade husen. Området är bevuxet med lövträd, lummigt i sluttningen men glesare på höjden. Mellan husen finns gräsmattor med buskplanteringar, bänkar, piskställningar och lekplatser omgärdade av låga blå eller rödmålade staket. Det finns också ett antal mindre byggnader för grovsopor spridda i området.

BYGGNADER
· Våningar: I Storholmen 3 och 5 har de nordliga husen 3 våningar och de sydliga 3 våningar + 1 suterrängvåning. I Storholmen 2 och 4 har de nordliga husen 6 våningar utan eller + 1 suterräng, och de sydliga 6 våningar eller 7 våningar + 1 eller 2 suterrängvåningar.
· Tak: Flackt motfallstak, pappklätt. Inklädd takomfattning i grå falsad plåt.
· Fasad: Ljusbeige ädelputs, mörkgrå putsade vertikala band på fasaderna som vetter mot söder och norr.
· Sockel: Mörkgrå spritputs, täcker även suterrängvåningar.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster med eller utan vädringsfönster, vit aluminium. Balkongpartiernas fönster är i trä och blågråmålade.
· Balkong: Betongelement med rödaktig frilagd ballast. Balkongerna parställda mitt på fasaden. Gråmålade balkongväggar.
· Entré: Mörkbetsade trädörrar med panelimitation med eller utan sidoljus, förlagda till passagerna mellan de kopplade husen. Här finns ett flertal portar som för till korridorer, trapphus, hiss och övriga komplementutrymmen.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 2-3 rok.
· Förändringar: Utbytta fönster, vita aluminiumfönster har ersatt blågrå träfönster som har behållits vid balkongpartierna. Vissa balkonger har glasats in.

De tjugo kopplade punkthusen har fått samma gestaltning men skiftar i höjd. Terrängens nivåskillnader har utjämnats genom bebyggelsen, dvs höga hus i sluttningarna och lägre hus på höjden. Punkthusen är kopplade i par genom en passage som fungerar som förbindelselänk mellan de två husen. Passagen bildar ett större utrymme som kan användas som en gemensam balkong. Denna passage har väggar av betongelement med rödaktig frilagd ballast, varav den sydvästra väggen bildar en balkongfront. I och med att man kan passera mellan byggnaderna, har man valt att ha hiss i det ena huset och trappa i det andra. I markplan är passagerna klädda med mörkbetsad stående träpanel och/eller kakel, som kan vara mönsterlagt eller försett med mosaikliknande utsmyckningar. De sammanlänkade husen är förskjutna i sidled. Sockel- och suterrängvåningarna innehåller i allmänhet lokaler som tvättstuga, dagis, dagcentral, små privatfirmor.

Parkeringshusen är i två plan med en överdäckning som försetts med en lekplats eller sittplatser. De har väggar av gjuten klarblåmålad betong och betongelement med rödaktig, frilagd ballast. Öppningarna täcks av gulmålat galler. Garagedörrarna är av vikmodell och blålackerade.

Husen för grovsopor är små rektangulära byggnader med sadeltak täckt med svart trapetskorrugerad plåt, oputsade väggar av cementhålsten eller spritputsade i mörkröd kulör, och bruna plåtdörrar.

KOMMENTAR
Punkthusens parvisa och förskjutna sammankoppling är ovanlig utanför Vårberg. Byggnaderna är välbevarade med fina entrépartier där såväl entréportar och komplementportar har behållits. De individuellt utformade utsmyckningarna ger byggnaderna en extra kvalité. Hiss- och trapphuslösningen är speciell. Bebyggelsen har terränganpassats genom byggnadernas varierade höjder, och de smälter väl in i den bevarade vegetationen.