Stäng fönster Stockholm kn, KVARNEN 1 RINKEBY

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Området utgörs av två gulputsade trevånings lamellhus som ligger sydväst om centrum.

Kvarteret ligger i en svag södersluttning med den nedsänkta huvudgatan Rinkebystråket i öster och ett parkeringshus och en parkeringsplats i söder. På andra sidan parkeringen ligger kv Vattenkvarnen som består av väldigt likartade byggnader. I norr ligger Rinkebyskolan och i väster ett grönområde. I kv Kvarnen skapar de två husen en sluten gård genom att den norra byggnaden har en U-form. I suterrängvåningarna mot gatorna finns det enstaka små butiker och föreningslokaler. Gården har nyligen genomgått en upprustning och försetts med ett sophus, nya lekredskap och bänkar. Rhododenronrabatter har tillkommit och asfalten har bitvis ersatts av röd marksten. Sophuset byggdes 1997.

· Våningar: 3, vissa + suterräng.
· Tak: Flackt, motfallstak. Takomfattning av trapetskorrugerad brunröd plåt.
· Fasad: Sprutputs, sandgul.
· Sockel: Slätputsad grå.
· Fönster: Enluftsfönster med eller utan vädringsfönster, vit aluminium.
· Balkong: Utanpåhängande, sidoväggar av vitmålad betong, fronter av rödbrun korrugerad plåt samt räcken av järn.
· Entré: Indragen, omfattning av brun klinker, väggar klädda med gulbrun klinker. Brun aluminiumport med glas och ett sidoljus.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlek: Övervägande 2-4 rok.
· Förändringar: Den ursprungliga ädelputsen har sprutputsats i samma sandgula kulör. Träfönstren och träportarna har ersatts av dito i aluminium. Gården har rustats upp, se ovan.
Det norra lamellhuset har en passage som vetter mot Rinkebyskolan i norr, men den är idag försedd med galler. Byggnadernas yttre överensstämmer med byggnaderna i Vattenkvarnen 2, vilket har sin förklaring i att samme arkitekt står bakom de båda områdena. Husen i respektive områden grupperas dock olika och har ej genomgått samma förändringar.

KOMMENTAR
Ett litet lamellhuskvarter där de två byggnaderna bildar en närmast sluten gård. Utbytta fönster och dörrar, omputsade fasader samt en upprustning av gården med bl a ett nytillkommet stort sophus. Husen påminner mycket om byggnaderna i kv Kvarnen vilka har bibehållit sitt ursprungliga utseende.